Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Novela zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní nadobudne účinnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

V novelizácii ide najmä o spresnenie niektorých pojmov.

Bratislava 29. júla (TASR) - Novela zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a uznávaní odborných kvalifikácií nadobudne od 1. augusta účinnosť. V novelizácii ide najmä o spresnenie niektorých pojmov s cieľom zúženia okruhu prípadov, v ktorých je potrebné vykonať kompenzačné opatrenie. A to tak, aby pod podstatnými rozdielmi na účely rozhodovania o uložení kompenzačného opatrenia boli také vedomosti alebo zručnosti, ktoré sú nevyhnutné na výkon príslušného regulovaného povolania.

Právna zmena ráta aj s úpravou lehôt pri preskúmaní odbornej kvalifikácie na účely poskytovania služieb spôsobom, aby po vydaní rozhodnutia o uložení skúšky spôsobilosti bolo zaručené, že do jedného mesiaca po vydaní rozhodnutia bude umožnené poskytovateľovi poskytovať služby. Zmeny sa dotýkajú aj pri spresnení výpočtu požadovaných dokumentov, ktoré môže príslušný orgán od žiadateľa vyžadovať.

Legislatívna zmena reaguje na žalobu Európskej komisie proti SR z 20. decembra 2022. Okrem toho novela reaguje na odôvodnené stanovisko Európskej komisie z 20. marca 2019 a upravuje postup pri preskúmaní jazykových znalostí zdravotníckych pracovníkov spôsobom, aby ustanovenia zákona boli v súlade so smernicou o uznávaní odborných kvalifikácií.