Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novela zlučujúca vojenské tajné služby je podľa opozície nepotrebná

Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) argumentoval tým, že návrh je zbytočný, keďže rezort obrany avizuje predloženie komplexnej reformy vojenských tajných služieb do 15. októbra.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Novela zákona zlučujúca vojenské tajné služby do jednej je nepotrebná a zbytočná. Tvrdia to niektorí opoziční poslanci, ktorí dnes na rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť kritizovali návrh novely zákona o Vojenskom spravodajstve. Ten predkladá minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) argumentoval tým, že návrh je zbytočný, keďže rezort obrany avizuje predloženie komplexnej reformy vojenských tajných služieb do 15. októbra. "Táto technická novela je zbytočná, ale kvitujem, že veľký zákon bude do 15. októbra," povedal Galko.

Ministra obrany chcel zároveň požiadať, aby do 30 dní predložil detaily výpočtu, podľa ktorého má zlúčenie Vojenského obranného spravodajstva a Vojenskej spravodajskej služby do Vojenského spravodajstva priniesť úsporu 19 percent prostriedkov, ktoré sú pre vojenské tajné služby vyčlenené.

Predseda výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) však o jeho návrhu hlasovať nedal, keďže, ako tvrdil, nemôže. "Rozpočet spravodajských služieb je utajovaná skutočnosť a náš výbor nemôže dostať žiadne konkrétne veci. Rozpočet sa rieši na Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva. Náš výbor nemôže žiadať podrobný rozpis týchto ušetrených 19 percent," argumentoval Baška.

Galko bol však proti. "Vyprosujem si, aby ste ma poučovali. V režime 'vyhradené' by sme to prerokovať mohli," presviedčal poslanec, no s argumentmi neuspel.

Argumenty o potrebnosti právnej normy nepresvedčili ani Martina Fedora (SDKÚ-DS). "Ak chystáme komplexný návrh zákona, tak toto je naozaj novela, ktorá je úplne nepotrebná. Kvitujem ale, že minister Glváč má ambíciu reformovať spravodajský sektor, čo sa doteraz nepodarilo a je potrebné to urobiť," povedal Fedor.

Návrh novely zákona o Vojenskom spravodajstva na pôde výboru podporili len poslanci Smeru-SD, opozícia sa zdržala. Keďže má vládny Smer-SD väčšinu, výbor odporučil plénu právnu normu schváliť. Ak prejde, tak dve tajné služby rezortu obrany sa zlúčia od 1. januára. Po novom by teda úlohy vnútorného aj zahraničného zabezpečenia obrany Slovenska mala plniť jedna služba. Táto zmena zákona nadväzuje na programové vyhlásenie vlády.

Kabinet sa v ňom okrem iného zaviazal zamedziť úniku utajovaných materiálov a zabezpečiť rast dôveryhodnosti tajných služieb. Opozícia schválený návrh už viackrát kritizovala, pretože zlúčenie podľa nej tento efekt neprinesie.

Súčasné vedenie silového rezortu však kritiku odmieta. Zásadné zmeny má totiž priniesť až pripravovaný komplexný zákon o spravodajských službách. Ten by mal okrem iného umožniť aj väčšiu kontrolu práce spravodajských služieb zo strany poslancov parlamentného brannobezpečnostného výboru.