Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Novelu trestných kódexov aj uznesenie ÚS zverejnili v Zbierke zákonov

Ilustračné foto Foto: TASR

Novela trestných kódexov prijatá v decembri vládnou koalíciou nadobúda účinnosť 15.marca. Ústavný súd však rozhodol o pozastavení viacerých jej častí ešte pred zverejnením novely v Zbierke zákonov SR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. marca (TASR) - Novelu trestných kódexov aj uznesenie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým pozastavil účinnosť časti novely, zverejnili v pondelok Zbierke zákonov SR. Vyplýva to z legislatívneho portálu slov-lex.

Novela trestných kódexov prijatá v decembri vládnou koalíciou nadobúda účinnosť 15. marca. Ústavný súd však rozhodol o pozastavení viacerých jej častí ešte pred zverejnením novely v Zbierke zákonov SR. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku.

ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry súd nevyhovel. Špeciálna prokuratúra sa tak zruší od 20. marca.