Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Novembrové udalosti bude v Bratislave pripomínať nový pamätník

Podujatie svojou účasťou podporil aj herec Ladislav Chudík s manželkou, ktorý zároveň pamätník odhalil.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Takmer stovka ľudí si dnes pripomenula udalosti spred 24 rokov, keď plné námestia a ulice ľudí pomohli zvrhnúť totalitný komunistický režim. Zišli sa pri odhalení nového pamätníka Svedomie novembra.

Podujatie svojou účasťou podporil aj herec Ladislav Chudík s manželkou, ktorý zároveň pamätník odhalil. Nechýbali ani ďalšie známe tváre Novembra '89 a verejného života, ako Ľubomír Feldek, Tóno Popovič, Ľuba Trubíniová, Juraj Nvota, Samo Smetana či poslanci NR SR Mikuláš Huba, Ján Mičovský, Erika Jurinová, Igor Matovič a Jozef Viskupič.

"Som šťastný a vďačný, že sa dnes môžeme takto slobodne a verejne stretnúť a hovoriť. Usilujem sa svojou prácou a životom objať celú našu vlasť," povedal Chudík. Podľa Hubu zase sloboda nie je niečo samozrejmé a permanentné, ale treba sa o ňu usilovať každodenne. "A autor tohto pamätníka Fero Guldan je príkladom človeka, ktorý slobodu nezneužil na honobenie majetku či budovanie kariéry, ale ako priestor na tvorbu a pomáhanie iným," poznamenal.

Pamätník odhalili za zvukov cengotu kľúčov, jedného zo symbolov novembrových udalostí. Dielo výtvarníka Fera Guldana našlo svoje miesto na múre kapucínskeho kláštora v Bratislave. Samotný pamätník tvorí 24 kachličiek s odkazmi na obdobie od 17. novembra 1989, každá z nich symbolizuje jeden rok od tejto udalosti. Pripomínajú požiadavky a želania, ktorých splnenie občania očakávali, ale aj mnohé nesplnené sľuby a hlúpe činy, ktoré sme odvtedy zažili. Vedľa diela pribudli aj ďalšie kachličky, zatiaľ čisté, na ktorých môžu zanechať v najbližších týždňoch odkazy občania.

TASR informoval Dano Mitas poverený komunikáciou s médiami v hnutí OĽaNO.