Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľ. Laššáková: Novinári by mali získať osobité postavenie

Na snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková. Foto: TASR - Roman Hanc

Ministerstvo kultúry SR preto vytvorí pracovnú skupinu, ktorá pripraví legislatívny návrh.

Bratislava 21. mája (TASR) - Ochranu novinárov pri výkone ich práce je potrebné legislatívne posilniť. Zhodli sa na tom ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková a zástupcovia vydavateľov a šéfredaktorov na vzájomnom rokovaní. "V súčasnosti absentuje právne záväzné vymedzenie pojmu novinár a vzájomné prepojenie právnej regulácie médií a trestnoprávnej regulácie je nedostatočné," píšu v spoločnom komuniké z rokovania. Ministerstvo preto vytvorí pracovnú skupinu, ktorá pripraví legislatívny návrh.

Ten by mal riešiť osobité postavenie novinára z hľadiska ochrany zdroja, ale aj ochrany samotného novinára, napríklad pred nedôvodným trestným stíhaním za ohováranie, či civilnými žalobami na ochranu osobnosti v súvislosti s výkonom jeho práce. Pracovná skupina by mala začať fungovať v priebehu niekoľkých týždňov a jej súčasťou by mali byť predstavitelia relevantných ministerstiev aj zástupcovia vydavateľov a šéfredaktorov.

Ministerka vzala na vedomie aj obavy Asociácie vydavateľov tlače, že v prípade odobratia mobilného telefónu investigatívnej novinárke Pavle Holcovej by mohlo dôjsť k porušeniu princípov ochrany zdroja, ktoré sú zakotvené v tlačovom zákone a ktoré patria k základom novinárskej práce. "Obe strany budú preto pozorne sledovať ďalšie kroky orgánov činných v trestnom konaní a vzájomne spolupracovať pri úprave súčasnej legislatívy a jej výklade," vyhlásili.