Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

NOVOSAD: Modernizácia zbraní uľahčí nasadenie vojakov v zahraničí

Na snímke veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR brigádny generál Ondřej Novosad. Foto: TASR/Roman Hanc

Unifikáciou sa zníži aj náročnosť na logistické zabezpečenie, ktoré vzniká v prípade rozdielnej výzbroje pri nasadení spoločných jednotiek v rámci operácie.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Slovensko nakúpi pre časť vojakov útočné pušky CZ 805 Bren, ktoré používa aj česká armáda. Takáto unifikácia zbraní podľa veliteľa pozemných síl Ondřeja Novosada posunie spoluprácu slovenských vojakov v medzinárodnom krízovom manažmente na vyššiu úroveň.

"V praxi to znamená, že sa zavedením nových zbraní dostávame bližšie z hľadiska interoperability s jednotkami NATO," priblížil Novosad. Ako dodal, unifikáciou sa zníži aj náročnosť na logistické zabezpečenie, ktoré vzniká v prípade rozdielnej výzbroje pri nasadení spoločných jednotiek v rámci operácie. "Z hľadiska spoločného nasadenia našich vojakov nám táto modernizácia výrazne uľahčí spoločné nasadenie jednotiek v operáciách medzinárodného krízového manažmentu," dodal veliteľ pozemných síl.

Útočné pušky budú určené pre novovzniknutý prápor ISTAR. "Je to prápor, ktorý plní úlohy pre bojové jednotky pozemných síl tým, že vyhľadáva, identifikuje a určuje ciele," spresnil pre TASR hovorca OS SR Štefan Zemanovič. Útvar bude okrem iného určený pre medzinárodné operácie. Sídlo bude mať pravdepodobne na východnom Slovensku. Vojaci by s novými puškami mali začať cvičiť už v budúcom roku.

Útočná puška CZ 805 Bren splnila vojenské požiadavky OS SR. Nákup takmer 700 pušiek zakotvila aj Deklarácia o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní, ktorú podpísal minister obrany Martin Glváč so svojím českým náprotivkom Martinom Stropnickým v júli 2014 v Novákoch. Podľa Glváča nejde o prezbrojenie, ale unifikáciu zbraní so spojencami. Čím, podľa neho, plníme aj to, čo NATO deklaruje medzi členskými štátmi, a to spoluprácu a zdieľanie.

Opoziční politici kritizovali Glváča, že nevypísal verejnú súťaž, ktorá by vygenerovala lepšiu cenu. "Verejná súťaž by vygenerovala najnižšiu cenu za porovnateľnú kvalitu. Katalógová cena kúpenej pušky Bren je okolo 3500 eur, kúpená bola za 4300 eur, na druhej strane, podobná útočná puška americkej armády stojí okolo 1000 eur," zdôraznil nezaradený poslanec a bývalý minister obrany Martin Fedor.

Glváč reagoval, že suma za útočnú pušku CZ 805 Bren je 2324,69 eura. "Oproti Českej republike, vzhľadom na lepši kurz eura v porovnaní s českou korunou, môže byť táto cena lacnejšia približne o 15 percent, podľa toho, aký bude kurz v danom čase," podotkol.