Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NOVOTNÝ: Kvóty pre slovenskú hudbu môžu ľudí z rádií pripraviť o prácu

V roku 1973 sa narodil Viliam Novotný. Je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky a zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave poslanec NR SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný.

Bratislava 30. júna (TASR) - Návrh zákona zaviesť kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách môže súkromným rádiám spôsobiť existenčné problémy. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave poslanec NR SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný. Kvóty zavádza vládny návrh zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý je predložený na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR.

"Štát núti vysielateľov, aby hrali to, čo politici chcú. Tým môžu rádiá prísť o svojich poslucháčov, ktorí znamenajú príjem. Budú tak musieť prepúšťať, rezignovať na kvalitu, zrušiť dopravné servisy a správy čerpať z novín," uviedol.

Návrh zákona má podľa Novotného prekrývať kauzy "typu schránkové firmy a Váhostav". "Ešte predtým však bol pokusom starnúcich umelcov kamarátiacich sa so Smerom-SD zariadiť si dividendy," myslí si. K novele zákona je preto rozhodnutý dať pozmeňujúci návrh o vypustení kvót.

Predsedníčka strany Eva Babitzová a bývalá riaditeľka rádia Expres tvrdí, že rádiá slovenskú hudbu milujú a tešia sa z každého nového hitu. "Nechce sa im však hrať Tublatanku a Mariána Greksu, lebo vidia, že ľudia ich nechcú," zhodnotila.

Rádiá majú podľa nej zmerané, koľko slovenskej hudby poslucháči chcú. "Politici, čo predkladajú návrh, si zaslúžia indiánske meno typu 'Tí, čo zničili rádiový trh na Slovensku'," konštatovala.

Kvóty sú podľa Babitzovej likvidačné aj pre RTVS. Jej rozhlasová stanica s alternatívnou hudbou bude musieť hrať každú druhú pesničku slovenskú, povedala. Slovenský rozhlas má podľa nej veľa možností, ako pomôcť slovenskej hudbe, čo aj robí. "Práve tieto programy treba podporiť," dodala.

Súkromné rádiá budú musieť podľa návrhu od apríla budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú hudbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Do stanoveného podielu sa započítajú iba tie, ktoré odznejú od 06.00 do 24.00 h.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) koncom mája po rokovaní vlády SR povedal, že ľudia chcú v éteri slovenskú hudbu a novela nenavrhuje žiadnu zničujúcu kvótu. Rovnako je presvedčený o tom, že existuje dostatok slovenských piesní na to, aby sa nimi dal zaplniť stanovený podiel.

K povinným kvótam namietala Generálna prokuratúra (GP) SR, ale aj Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Podľa GP by tento návrh mohol byť protiústavný z hľadiska obmedzovania hospodárskej súťaže. Asociácia žiadala zákon úplne stiahnuť.

Maďarič GP vtedy oponoval. Odvolal sa na nález Ústavného súdu z roku 1998, ktorý pripustil možnosť existencie spoločenských záujmov prevažujúcich nad záujmami uplatňovanými pri ochrane hospodárskej súťaže.