Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Novotný: Novela Trestného zákona poslúži na zastrašovanie zdravotníkov

Viliam Novotný Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ak by novela prešla s Valockého návrhom, zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu.

Bratislava 21. mája (TASR) – Strana Smer-SD a vláda pripravili podľa opozičného poslanca Viliama Novotného (SDKÚ-DS) "kladivo" na zdravotníkov, ktorým im chce hroziť. Má ním byť návrh novely Trestného zákona, konkrétne pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu od poslanca Smeru-SD Jozefa Valockého. Novotný to vyhlásil na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR s tým, že SDKÚ-DS tento návrh nepodporí.

"Novela trestného zákona bude slúžiť na zastrašovanie zdravotníkov," zdôraznil Novotný. Ak sa totiž zdravotníci nedohodnú v kolektívnom vyjednávaní a môžu hroziť napríklad štrajkom, vláda vyhlási krízovú situáciu. V tom prípade, budú musieť nastúpiť do práce. Lebo ak tak neurobia, môžu stratiť registráciu na desať rokov. "Môžu dostať pokutu vo výške 3300 eur a dokonca môžu byť potrestaní aj odňatím slobody na dva až päť rokov," vymenoval Novotný.

Takto podľa jeho slov vyzerá v praxi zastrašovanie zdravotníkov v podaní vlády Roberta Fica (Smer-SD). Poslanec preto vyzval ministerku zdravotníctva Zuzana Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby sa začala reálne venovať zdravotníkom a problémom v tomto rezorte. "Nech sa nevyhovára na ústavný súd či na poslancov Smeru, ktorí podávajú pozmeňujúci návrh," doplnil Novotný. Prípadne nech sa podľa neho neskrýva za ministra spravodlivosti, lebo v jeho Trestnom zákone sú tieto zmeny. "Nech takéto závažné zmeny zákonov najprv prediskutuje so zdravotníkmi a predkladá ich v riadnom legislatívnom procese," opísal.

Ak by novela prešla s Valockého návrhom, zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na 10 rokov či peňažná sankcia. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti návrh obhajujú.

"Je fakt, že reálne môže vzniknúť krízová situácia, v ktorej budú ohrozené životy a zdravie občanov. A musí existovať nejaký nástroj, ktorý má v rukách vláda alebo štát na to, aby zabezpečil zdravie občanov a ochranu ich životov. Zdravie a ochrana životov je jedno zo základných ústavných práv a každá vláda má povinnosť toto zabezpečiť," odôvodnil svoj kladný postoj k návrhu minister spravodlivosti Tomáš Borec ešte pred mesiacom. Podobný názor má aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák.

Procházka: V štáte musí byť poriadok, ale treba začať zhora

Poriadok v štáte byť musí, ale treba začať zhora. Čím láskavejší je štát k svojim politikom a úradníkom, tým viac si dovolí vyšľapnúť na bežných ľudí. Počas dnešnej parlamentnej rozpravy k návrhu novely Trestného zákona, ktorá má okrem iného trestať väzením zdravotníkov, ktorí počas krízového stavu neprídu do práce, to vyhlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka (nezaradený).

"Hlavnými obeťami navrhovanej zmeny a vlastnej poctivosti sa stanú zdravotné sestry. Tie nevydierali, neutekali od pacientov, slušne sa domáhali toho, o čom všetci vieme, že si zaslúžia, a spoliehali sa, že štát ich prístup ocení. Zákon, ktorý im mal pomôcť k spravodlivejšej odmene, dnes leží bezvládny na stole Ústavného súdu," upozornil Procházka.

Podľa neho štát touto novelou ľuďom vydáva signál, že ak chcú niečo od vlády dosiahnuť, nesmú mať žiadne zábrany a musia ísť na krv a barikády. "Lebo ak urobia všetko tak, ako sa má, ostanú aj bez právnej ochrany, aj bez výsledku a po novom aj s hrozbou pokuty, straty práce a slobody," povedal.

Členom vládneho Smeru-SD Procházka odkázal, že o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov za spôsobené škody na verejnom majetku nechcú ani počuť, ale "zdravotníckym pracovníkom sa dá naložiť čokoľvek. Čím viac úľav si dnes dopraje moc, tým prísnejšia je na ľudí. Cukor pre hornú palubu, bič pre tú dolnú". Na kritické vystúpenie Procházku nikto z poslancov Smeru-SD nereagoval.

Borec: Štát musí chrániť zdravie svojich občanov

Štát musí chrániť zdravie svojich občanov. V diskusii k zavedeniu trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov to vyhlásil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Reagoval na kritiku opozície, ktorá tvrdí, že toto opatrenie kriminalizuje zdravotníkov. Borec to odmieta.

Zdôrazňuje, že zdravie a ochrana životov je jedno zo základných ústavných práv a každá vláda má povinnosť to zabezpečiť. Preto na to potrebuje aj nástroje. Má ním byť práve trestnoprávna zodpovednosť zdravotníkov.