Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V. Novotný chce poslanecký prieskum v nemocniciach

Na snímke Viliam Novotný Foto: TASR/Martin Baumann

Odchod sestier podľa poslanca vážne ohrozuje fungovanie nemocníc.

Bratislava 1. februára (TASR) - Pre hromadné výpovede sestier by sa mal uskutočniť poslanecký prieskum vo fakultných nemocniciach v Prešove, Žiline a Trnave. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný, ktorý dal preto návrh na mimoriadne zvolanie parlamentného zdravotníckeho výboru. Odchod sestier podľa jeho slov vážne ohrozuje fungovanie nemocníc.

"Najhoršia je situácia v prešovskej a žilinskej nemocnici, ktoré sú oddnes doslova v krízovom režime. Zrejme sa nevyhnú spájaniu oddelení, odkladaniu plánovaných hospitalizácií a operácií, zatváraniu častí oddelení či odsúvaniu pacientov do iných nemocníc, čo by pre nich znamenalo zhoršenie dostupnosti," povedal Novotný. Počas prieskumu by si chcel posvietiť na to, ako sa poskytuje zdravotná starostlivosť a koľko personálu je na oddeleniach.

Líder SDKÚ-DS Pavol Frešo chce pre výpovede sestier mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. Parlamentné opozičné strany by chceli zase radšej riešiť situáciu v zdravotníctve na mimoriadnom výbore ako na schôdzi pléna. Pre TASR to dnes uviedli predstavitelia KDH, OĽaNO, Mosta-Híd aj SaS. "V súčasnom období tesne pred voľbami môže byť zvolanie mimoriadnej schôdze zneužiteľné a môže sa to otočiť proti nám," uviedol exminister zdravotníctva a poslanec Ivan Uhliarik (KDH).

Podľa poslanca Mosta-Híd Tibora Bastrnáka vláda nezvládla situáciu s výpoveďami sestier. Potvrdiť to malo povolanie armádnych sestier do prešovskej nemocnice. "Ignorovanie problémov sestier zo strany ministra a vlády sa dnes naplno preukázalo vo viacerých nemocniciach na Slovensku," doplnil Bastrnák. Situáciu v zdravotníctve považuje za dôkaz nerealizovania systémových zmien.

Poslanec Ľudovít Kaník (nezaradený) a šéf strany DS–Ľudo Kaník chce, aby so sesterskými odbormi a komorou rokovala bezodkladne vláda. Má vyrokovať návrat sestier vo výpovediach, nástrojov má mať na to dosť.