Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V. Novotný žiada zastavenie tendra na novú nemocnicu, vraj je zbabraný

Viliam Novotný, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedParku.

Bratislava 6. mája (TASR) - Tender na novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave, ktorú chce štát realizovať formou PPP projektu, je podľa poslanca Národnej rady SR a podpredsedu strany Šanca Viliama Novotného zbabraný. Žiada preto premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby ho zastavil. Na Úrad vlády SR dnes v tejto súvislosti doručil sťažnosť a podnet na kontrolu.

"Ak chceme novú nemocnicu v Bratislave, treba takýto projekt pripraviť a urobiť, táto nemocnica je nesmierne potrebná a ja takisto chcem, aby Bratislava mala modernú univerzitnú nemocnicu. Prosím, môže sa budovať aj cez PPP projekt, ale nie cez takto zbabraný," skonštatoval Novotný.

Tendru vyčíta nejasnosti v tom, čo konkrétne ministerstvo zdravotníctva obstaráva, či stavebníka, prevádzkovateľa, alebo koncesiu. Rovnako kritizuje meniace sa podmienky počas verejného obstarávania, ako aj možnosť zapojiť sa pre schránkové firmy, ktoré môžu podľa jeho slov v tendri aj reálne uspieť.

Upozorňuje tiež, že ministerstvo sa nespýtalo univerzity, ako by mala nemocnica slúžiaca aj na výučbu vyzerať. Riešenie situácie preto Novotný vidí v zastavení tendra, nastolení diskusie so zainteresovanými inštitúciami a príprave nového projektu.

"Projekt novej štátnej nemocnice v Bratislave je od začiatku otvorený, transparentný. Ministerstvo komunikovalo a stále komunikuje so všetkými, ktorí majú záujem o podrobnejšie informácie k danej téme, vrátane zástupcov mimovládnych organizácií či médií. Pán Novotný takýto záujem nikdy neprejavil. MZ SR sa na politických ambíciách pána Novotného v novej mimoparlamentnej strane nebude podieľať," reagoval hovorca rezortu Peter Bubla.

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedParku, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského. Zariadenie sa má nachádzať v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.

Celkovú cenu zákazky ministerstvo odhadlo na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu vo výške 200 miliónov až 250 miliónov eur, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky.