Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V. NOVOTNÝ: Slovenské zdravotníctvo potrebuje väčšiu transparentnosť

Viliam Novotný, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Transparentnosť v zdravotníctve sa podľa Novotného začala zvyšovať za vlády Ivety Radičovej.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenské zdravotníctvo potrebuje podľa podpredsedu strany Šanca Viliama Novotného väčšiu transparentnosť. Dokazovať to majú kauzy z posledného obdobia. Poukazuje na tvrdenia mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) o potrebe väčšej transparentnosti zo strany štátu, pretože toky peňazí sú nejasné.

Transparentnosť v zdravotníctve sa podľa Novotného začala zvyšovať za vlády Ivety Radičovej, ktorá presadila zverejňovanie zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. "Nebyť toho, nikdy by sme sa nedozvedeli o kauze firmy 'tety Anky'," konštatoval.

Súčasná prax podľa neho dokazuje, že v prehľadoch nestačí uviesť iba zvýšenie, ale aj štruktúru a dôvody výšky platby napríklad za hospitalizácie u porovnateľných nemocníc.

Poslanec Národnej rady SR si myslí, že kontrola by sa zvýšila oznámením verejného obstarávania nielen vo vestníku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVO), ale aj na stránke ministerstva zdravotníctva či na webe nemocnice.

Opakovane tiež navrhuje porovnávanie cien prístrojovej techniky s cenami porovnateľnej techniky v Česku, Poľsku a Maďarsku skôr, ako ministerstvo zdravotníctva vydá súhlas na verejné obstarávanie. "Pozmeňovacím návrhom k zákonu o verejnom obstarávaní som tiež navrhoval povinnosť použitia Elektronického trhoviska pre akékoľvek nákupy v zdravotníctve," uviedol. Ministerstvo zdravotníctva však podľa jeho slov o tieto návrhy neprejavilo záujem.