Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Novotný dá žiadosť na mimoriadne zvolanie zdravotníckeho výboru

Na snímke zdravotné sestry, ktoré ukončili svoju prácu pred hlavným vstupom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline po polnoci 1. februára 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Za mimoriadny výbor je aj Ivan Uhliarik, budú naň podľa neho prizvané aj sestry.

Bratislava 3. februára (TASR) – Odchod sestier z nemocníc môže podľa nezaradeného poslanca Národnej rady SR Viliama Novotného ohrozovať ich riadne fungovanie. Vo fakultných nemocniciach v Prešove, Žiline a Trnave by sa mal preto vykonať poslanecký prieskum. Informoval dnes o tom na tlačovej konferencii v Bratislave.

Podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca, ktorý je členom parlamentného zdravotníckeho výboru, dá preto ešte dnes žiadosť o jeho zvolanie. Chce totiž, aby na výbore poslanecký prieskum v nemocniciach schválili. Jeho zvolanie členovia výboru dostatočne podporili. Predseda výboru Richard Raši (Smer-SD) tak musí urobiť do siedmich dní. "Samozrejme, zvolám ho v termíne. Len musím zistiť, kedy to vyhovuje aj poslancom, aby prišli v čo najväčšom počte," povedal Raši pre TASR.

"Prieskumom v nemocniciach chceme objektivizovať informácie o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Verejnosť má právo dozvedieť sa pravdu," uviedol Novotný. Ten by sa mal podľa neho vykonať hneď na druhý deň po skončení výboru. Poslanec sa chce v spomínaných nemocniciach bližšie pozrieť na poskytovanie akútnej aj plánovanej zdravotnej starostlivosti či na personálne zabezpečenie oddelení. Ak bude podľa neho situácia vážna, na mieste je aj zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Nevylučuje, že schôdza bude spojená, a teda sa na nej bude riešiť súčasná situácia v zdravotníctve aj školstve.

Raši si myslí, že poslanci v nemocniciach v tejto situácii "naozaj nič nevyriešia, keďže ani jeden z nich nie je sestra". Všetky informácie môžu byť podľa neho pokojne podané na výbore a môžu byť prezentované aj riešenia situácie. "Novotnému ide asi o poslednú šancu dať strane Šanca pred voľbami možnosť sa prezentovať pred médiami priamo v nemocniciach," uzavrel.

Za mimoriadny výbor je aj Ivan Uhliarik (KDH). Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) podľa neho "situáciu okolo sestier minimalizuje". Nepáči sa mu, že podal trestné oznámenie pre vyjadrenia sestier o ohrození zdravotnej starostlivosti. "Mal by s nimi rokovať, nie podávať trestné oznámenia," myslí si. Na výbor budú podľa Uhliarika prizvané aj sestry.

Ministerstvo zdravotníctva odmieta, že by bol krízový stav v nemocniciach, odkiaľ odišlo najviac sestier. O pacientov je podľa ministra adekvátne postarané v žilinskej aj prešovskej nemocnici. Osobne sa mal o tom presvedčiť v utorok (2.2.).