Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novou predsedníčkou Súdnej rady sa stala Lenka Praženková

Na snímke nová predsedníčka Lenka Praženková. Foto: TASR - Michal Svítok

Lenka Praženková je v Súdnej rade úplne novou tvárou, dnes sa zúčastnila jej prvého zasadnutia. Jej ambíciou je justíciu spojiť a otvoriť verejnosti.

Bratislava 11. júla (TASR) –Súdnu radu SR bude v nasledujúcom období viesť Lenka Praženková. Rozhodli o tom dnes členovia rady v tajnom hlasovaní. Sudkyňu Najvyššieho súdu podporilo 12 z celkom 15 hlasujúcich členov rady. Druhý kandidát – sudca Najvyššieho súdu Dušan Čimo získal tri hlasy.

Lenka Praženková je v Súdnej rade úplne novou tvárou, dnes sa zúčastnila jej prvého zasadnutia. Do Miestodržiteľského paláca sa presťahuje z Najvyššieho súdu, kde bola doposiaľ predsedníčkou senátu obchodnoprávneho kolégia. V minulosti pôsobila i ako podpredsedníčka Krajského súdu v Bratislave a predsedníčka Okresného súdu v Pezinku.

Novú čelnú predstaviteľku justície, ktorá nahradí doterajšiu šéfku Súdnej rady Janu Bajánkovú nominovalo osem členov rady. Dušana Čima, ktorý je členom rady od roku 2012, navrhli traja členovia. Predseda Súdnej rady bol zvolený v tajnom hlasovaní. Čimo totiž neuspel s návrhom, aby sa po najnovšej zmene zákona volilo iba neverejne.

Praženková získala v májových sudcovských voľbách do Súdnej rady druhý najvyšší počet hlasov. Podporilo ju 672 sudcov. V svojom nominačnom prejave uviedla, že bude konať v záujme zabezpečenia ochrany a nezávislosti súdnictva. „Aj keď sa to možno nebude zhodovať s predstavami politických strán a hnutí a médií,“ doložila.

Praženková: Mojou ambíciou je justíciu spojiť a otvoriť verejnosti



Nová predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková chce slovenskú justíciu spájať a otvoriť ju viac verejnosti. Uviedla to dnes v svojom prvom vystúpení pre médiá po zvolení do funkcie.

Tiež sa chce postarať o ďalšie zvyšovanie jej dôveryhodnosti súdov najmä tým, že sa pokúsi zabojovať proti prieťahom v súdnom konaní. Pre zrýchlenie práce súdov bude podľa nej nevyhnutné ich personálne posilniť a materiálne dovybaviť.



„Nechcem rozdeľovať, chcem spájať aj rôzne názory na veci, chcem viesť diskusiu, tak v rámci Súdnej rady, ako aj s jednotlivými súdmi, so samosprávami súdov, takže mojou ambíciou je spojiť a nakoniec aj otvoriť justíciu verejnosti tak, aby verejnosť chápala jej úlohu v spoločnosti,“ prezentovala svoju predstavu nová šéfka rady.

Praženková uspela v dnešnej tajnej voľbe keď sa za ňu vyslovilo až 12 z celkovo 15 hlasujúcich členov rady. Sudkyňa Najvyššieho súdu je v rade nováčikom, dnes sa zúčastnila prvýkrát jej zasadnutia. Priznala, že pred funkciou predsedníčky má rešpekt. Pri kandidovaní do Súdnej rady v májových sudcovských voľbách podľa jej slov nemala takúto ambíciu.

„Oslovili ma až dnes ôsmi kolegovia so Súdnej rady a argumentovali mi aj tým, že mám skúsenosti aj z riadiacej činnosti, nielen z výkonu funkcie sudcu,“ uviedla sudkyňa, ktorá bola v minulosti podpredsedníčkou Krajského súdu v Bratislave aj predsedníčkou Okresného súdu v Pezinku. „Čas na zvažovanie veľký nebol, ale zvážila som, takáto ponuka sa vlastne neodmieta,“ vysvetlila.

Protikandidát Praženkovej – sudca Najvyššieho súdu Dušan Čimo uviedol, že od novej predsedníčky neočakáva zmenu. „Podľa mňa zabezpečí kontinuitu doterajšieho fungovania Súdnej rady,“ uviedol. Nová šéfka kľúčového orgánu súdnictva na toto vyjadrenie reagovala tým, že chce predstavovať kontinuitu v trende zvyšovania dôveryhodnosti justície, ktorý ukázali posledné prieskumy.

Najprv však chce nové šéfka rady zisťovať príčiny nízkej dôveryhodnosti súdov. Za hlavnú príčinu nateraz považuje prieťahy v súdnom konaní. Tento nedostatok sa podľa nej dá odstrániť lepším materiálnym vybavením súdov a ich personálnym posilnením, o čom bude podľa jej slov rokovať s vládou a Národnou radou SR.

Jedným z prvých krokov novej predsedníčky Súdnej rady je, že mieni obísť všetky krajské súdy a rozprávať sa so sudcami o situácii v justícii. Na základe toho chce Praženková vypracovať vlastnú analýzu, ktorú mieni porovnať s analýzou súdov, na ktorej v súčasnosti v gescii ministerstva spravodlivosti pracujú odborníci medzinárodnej organizácie CEPEJ. „Viem, že na ministerstve prebieha analýza, chcem ju porovnať s mojou, získať nejaký výsledok a dohodnúť sa,“ priblížila.

Okrem Praženkovej sa dnes prvého zasadnutia Súdnej rady v jej štvrtom volebnom období zúčastnilo aj ďalších sedem nových zástupcov sudcov, ktorí vzišli z májových volieb. Praženková v týchto voľbách skončila na druhom mieste so ziskom 672 hlasov. Aj doterajšia predsedníčka Jana Bajánková z Najvyššieho súdu v rade zastupovala sudcov.

Voľba predsedu Súdnej rady sa odohrala pred dokončením jej personálnej obmeny. Tento rok sa vymení celkovo 11 z jej 18 členov. Rada tak bola dnes nekompletná. Parlamentu sa zatiaľ nepodarilo zvoliť náhradu za Alenu Šiškovú, ktorá tu bola jedným z jeho troch zástupcov a jej funkčné obdobie už uplynulo.

Čimo: Kandidoval som ako alternatíva k zvolenej predsedníčke



Neúspešný kandidát na predsedu Súdnej rady Dušan Čimo nie je sklamaný z toho, že sa v dnešnej tajnej voľbe nepresadil. Prehru očakával. Uviedol to pre médiá vo vystúpení po zvolení novej predsedníčky Rady, ktorou sa stala Lenka Praženková.

"Očakával som, že hlasovanie dopadne takto. Bola to otázka pomerov hlasov a kvôli tomu ma to zaujímalo, ako sú rozvrstvené," vysvetlil Čimo, ktorého podporili traja z celkovo 15 hlasujúcich členov rady. Praženková získala zvyšných 12 hlasov.



"Ja som to skúsil preto, lebo som bol presvedčený, že viem ponúknuť alternatívu k tomu čo predstavuje dnes už zvolená predsedníčka Súdnej rady a považoval som za korektné, aby kolegovia dostali na výber. Voľby je nakoniec o tom – o výbere," zdôvodnil sudca Najvyššieho súdu svoju kandidatúru.

Čimo sa chcel pokúsiť nadviazať na pôsobenie doterajšej predsedníčky Rady Jany Bajánkovej, ktorá sa funkcie ujala v roku 2014 po kontroverznom Štefanovi Harabinovi. "Chcel som, aby po nastolení kultúry formy, nasledovalo aj nastolenie kultúry obsahu, aby sa Súdna rada v budúcnosti vyvarovala tých sporných rozhodnutí, ktoré jej nerobia dobré meno dnes," povedal.

"Pevné verím, že aj novozvolená predsedníčka Súdnej rady si osvojí časť tejto vízie a my budeme každopádne tieto témy prinášať na stôl Súdnej rady," doplnil sudca, ktorý je členom sudcovského združenia Sudcovia "Za otvorenú justíciu" kritizujúceho pomery v slovenskom súdnictve.

Jedným z 12 členov rady, ktorí dnes v tajnej voľbe podporili sudkyňu Najvyššieho súdu Lenku Praženkovú, bol aj prešovský sudca Miloš Kolek. Ten priznal, že takto hlasoval, urobil tak podľa neho z praktických dôvodov. "Som tu krátko a nemám až taký dobrý pozorovací talent, ale zdalo sa, že už v minulosti boli nejaké zákopové línie vykopané a cítiť to rozdelenie, aké existuje," vysvetlil.

Kolek je však presvedčený, že napätie, ktoré doteraz vládlo medzi dvoma tábormi v Súdnej rade, sa dá odstrániť. "Ja verím a dúfam a všetko urobím, aby sa, keď teda nejaké napätie existuje, aby sa odstránilo, aby sme začali viac komunikovať ako tí, ktorí ideme na jednej lodi," ozrejmil.

Členka Rady Elena Berthotyová, ktorá navrhovala Čima, výsledky voľby predsedu rešpektuje. "Aj keď si myslím, že sme navrhovali vhodnejšieho kandidáta, ktorý robil justícii dobré meno," uviedla. "V minulosti sa dokázal zastať nespravodlivo disciplinárne stíhaných sudcov, podával odlišné stanoviská k zápisniciam zo zasadnutí Súdnej rady, ktoré sú akousi kronikou toho najtemnejšieho obdobia justície, podal svedectvo o svojom charaktere a boli sme presvedčení, že je to to najlepšie, čo justícia môže ponúknuť," povedala o Čimovi Berthotyová.

"Pokiaľ justíciu nepovedú ľudia ako je Dušan Čimo, budeme ešte dlho zápasiť s nízkou dôveryhodnosťou," domnieva sa sudkyňa Najvyššieho súdu.

Voľbu podpredsedu odložili na ďalšie zasadnutie



Súdna rada SR dnes nebude voliť svojho nového podpredsedu. Voľbu odložila na svoje najbližšie zasadnutie, keď väčšina jej členov odsúhlasila takýto návrh člena rady Romana Huszára.

Voľbu podpredsedu mala rada na programe hneď po voľbe nového predsedu, ktorým sa stala Lenka Praženková. Trojica členov rady na čele s Elenou Berthotyovou navrhla za podpredsedu Miloša Koleka.

Tento sudca Krajského súdu v Prešove získal v májových voľbách sudcov najviac hlasov – 677. O Kolekovej kandidatúre sa napokon nerozhodovalo, nakoľko bolo hlasovanie odložené.



Proti odloženiu hlasovania sa vyjadrilo viacero členov rady. Podľa Dušana Čima takýto krok nie je šťastný, keďže už bola voľba podpredsedu odsúhlasená v programe. Iná členka rady Eva Fulcová zase uviedla, že v tomto prípade by sa mohlo počkať na jeseň - kedy sa dokončí personálna obmena Súdnej rady a nastúpia do nej noví nominanti vlády a parlamentu.

Nová predsedníčka Súdnej rady SR Praženková podporila návrh na odloženie hlasovania o svojom zástupcovi. Podľa jej slov totiž dnes nebolo o kom hlasovať, pretože sudca Kolek nedal súhlas so svojou kandidatúrou. „Som sa s ním potom rozprávala a hovoril, že súhlas navrhovateľom zatiaľ nedával,“ vysvetlila.

Samotný Kolek však uviedol, že navrhovatelia jeho súhlas mali. „Nemali písomný, ale to mohla byť otázka piatich minút,“ ozrejmil. Odloženie nepovažuje za dôležité a Súdna rada môže o tejto veci hlasovať neskôr.

„Kebyže to je niečo, že dnes urobíme nenávratné rozhodnutie a povieme, že už nikdy sa nebudem môcť stať podpredsedom, potom, kebyže túžim byť podpredsedom, tak by som sa dnes o svoje práva uchádzal. Toto bol len odklad,“ doložil s tým, že ak bude v septembri navrhnutý, pravdepodobne bude kandidovať.

„My sme hovorili s doktorom Kolekom pred touto voľbou, on povedal, že za istých podmienok si vie predstaviť, že bude kandidovať, ale nevedeli sme o tom, že tu padne takýto návrh na odloženie,“ uviedla Elena Berthotyová. Tá Koleka považuje naďalej za kandidáta.

Berthotyová nevidí dôvod na odloženie voľby, nevylučuje však, žeby za tým mohla byť snaha ponechať tento post pre štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, ktorú v parlamente za členku Súdnej rady navrhuje strana Smer-SD. „Dá sa to aj takto čítať,“ povedala.

V nasledujúcom období bude Súdnu radu SR viesť Lenka Praženková. Rozhodli o tom dnes členovia rady v tajnom hlasovaní. Sudkyňu Najvyššieho súdu podporilo 12 z celkom 15 hlasujúcich členov rady. Druhý kandidát – sudca Najvyššieho súdu Dušan Čimo získal tri hlasy.

Žitňanská:Z môjho pohľadu je to prirodzená voľba



Zvolenie sudkyne Lenky Praženkovej za predsedníčku Súdnej rady SR je prirodzená voľba. V reakcii na výsledok dnešnej voľby to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Žitňanská zagratulovala novozvolenej predsedníčke. "Zvolenie sudkyne, ktorá mala už vo voľbe za členov do Súdnej rady jeden z najvyšších počtov hlasov sudcov, je z môjho pohľadu prirodzená voľba," skonštatovala.

Ministerka podľa jej slov verí, že s novou predsedníčkou bude pokračovať v konštruktívnej spolupráci, ktorú nastavila predchádzajúca predsedníčka Jana Bajánková. Za to sa Žitňanská Bajánkovej aj takýmto spôsobom poďakovala.