Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Nový cyklus predstaví odborníkom i žiakom osobnosti politiky SR

Alexander Dubček, archívne foto. Foto: TASR

Na cykle budú spolupracovať Štátny pedagogický ústav a Ústav politických vied Slovenskej akadémie vied.

Bratislava 24. júla (TASR) – O význame, živote a diele slovenských politikov sa budú môcť odborníci i žiaci dozvedieť prostredníctvom cyklu Osobnosti slovenskej politiky. Pôjde napríklad o Alexandra Dubčeka, Martina Rázusa, Ferdinanda Jurigu či Ivana Dérera. Na cykle budú spolupracovať Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) a Ústav politických vied Slovenskej akadémie vied.

„Chceme posilniť povedomie žiakov o historických osobnostiach slovenskej politiky v základných a stredných školách, najmä v rámci hodín dejepisu, ktoré pribudli v deviatych ročníkoch základných škôl,“ uviedol pre TASR riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk.

Pre učiteľov sú pripravené metodické dni, v rámci ktorých sa uskutočnia výstavy, dokumentárne filmy, prednášky a diskusie, ako aj metodické usmernenia. Prvé podujatie pre odborníkov, venované Milanovi Hodžovi, bude v septembri.

Riaditelia ŠPÚ a Ústavu politických vied SAV sa tiež dohodli na organizácii osláv 100. výročia Martinskej deklarácie v roku 2018. Vo fáze príprav je i odborná konferencia Vznik Československa – ilúzia – realita, ktorá bude v apríli budúceho roku pri príležitosti vzniku prvej Československej republiky.