Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nový grafikon železníc reaguje na využívanie trasy Košice - Ukrajina

Archívne foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Ako pre TASR uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč, národný dopravca eviduje nárast dopytu cestujúcich na uvedenej linke predovšetkým po zrušení vízovej povinnosti pre občanov Ukrajiny.

Košice 9. decembra (TASR) – Dopyt cestujúcich po osobnej vlakovej doprave na linke spájajúcej Košice s ukrajinskými mestami Čop a Kyjev sa podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zvyšuje, reagovala na to aj vo svojom novom grafikone. Košický samosprávny kraj (KSK) by viac uvítal zvýšenie aktuálnej železničnej dopravy v oblastiach, kde dlhodobo absentuje základná železničná dopravná obslužnosť. Nový cestovný poriadok začal platiť v nedeľu.

Ako pre TASR uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč, národný dopravca eviduje nárast dopytu cestujúcich na uvedenej linke predovšetkým po zrušení vízovej povinnosti pre občanov Ukrajiny. "Cesta vlakom totiž prebieha plynulo a bez zdržania, pričom na cestných priechodoch medzi Slovenskom a Ukrajinou je často nutné čakať aj viac ako hodinu. Linka do Kyjeva funguje už dlhé roky, avšak v súvislosti s migráciou pracovnej sily z Ukrajiny a rozvojom cestovného ruchu očakávame stúpajúcu tendenciu počtu cestujúcich medzi Slovenskom a Ukrajinou," vysvetlil.

Košický kraj navštevuje čoraz viac ľudí z Ukrajiny aj podľa štatistík organizácie Košice Región Turizmus, ktorá v období od júna do augusta zaevidovala 3024 návštevníkov a 6981 prenocovaní v celom kraji. Rovnako za tým vidí vlaňajšie uvoľnenie vízových pravidiel, ale aj geografickú, kultúrnu a tiež jazykovú blízkosť. "O priamom spojení s Kyjevom môžeme hovoriť pozitívne aj v kontexte zrušenej leteckej linky, ktorá v podstate fungovala na rovnakej trase, aj keď je samozrejmé, že časovo sa tieto dva druhy dopravy nemôžu rovnať. Napriek tomu je to však komfortná alternatíva zdĺhavého cestovania medzi Kyjevom a Košicami autom," povedala výkonná riaditeľka organizácie Lenka Vargová Jurková.

Po novom už sediaci cestujúci na trase Košice – Čop a späť nemusia prestupovať v Čiernej nad Tisou. Ako pripomenula hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová, zvýši sa komfort a skráti sa čas cestovania na Ukrajinu. Zmena sa nedotkne cestujúcich v ležadlovom vozni, ktorí aj doteraz cestovali do Kyjeva bez prestupu. "Táto zmena pomôže zvýšiť pohodlie cestujúcich. Väčší prínos by však prinieslo zvýšenie aktuálnej železničnej dopravy v KSK, a to najmä v oblastiach, kde dlhodobo absentuje základná železničná dopravná obslužnosť. Napríklad na konkrétnych úsekoch Nálepkovo – Stratená – Červená Skala, Košice – Moldava nad Bodvou – Rožňava – Plešivec, Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany, alebo Trebišov – Vranov nad Topľou," spresnila.

Vlaky na linke Košice – Kyjev budú premávať denne a cesta bude po novom trvať približne 18 hodín. Z Košíc vyrazí vlak do Kyjeva o 15.10 h, ktorý bude mať v porovnaní so starým grafikonom skrátený jazdný čas o tri hodiny a 25 minút. V opačnom smere pôjde z Kyjeva o 18.30 h kyjevského času s príchodom do Košíc o 13.54 h, čo je v porovnaní so starých cestovným poriadkom rýchlejšie o 132 minút.

Košice sú s ukrajinskými mestami prepojené prostredníctvom priamych lôžkových vozňov bez prerušenia od roku 1947. Priamym vlakom s vozňami na sedenie boli Košice a Čop - bez nutnosti prestupu v Čiernej nad Tisou, prepojené do roku 2011. V novom cestovnom poriadku ZSSK pribudli priame vlaky z Košíc do ukrajinského Čopu a späť so zaradenými priamymi vozňami linky Košice – Kyjev  s prípojmi v Košiciach do a z Prahy a Bratislavy. Ako národný dopravca uvádza, ide o jednu z dôležitých zmien grafikonu vlakovej dopravy v KSK.