Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Nový rok privíta 20 delostreleckých sálv na bratislavskom nábreží

Pri príležitosti 21. výročia vzniku Slovenskej republiky dnes vojaci z bratislavekého Tyršovho nábrežia v Petržalke vypálili 20 delostreleckých sálv. Slávnostné salvy boli vypálené zo šiestich 122 mm delostreleckých húfnic HD – 30A. Na snímke streľba z húfnic. Bratislava, 1. januára 2014. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Slávnostné výstrely zaznejú pri príležitosti 21. výročia vzniku Slovenskej republiky a Ozbrojených síl SR. Dvadsať delostreleckých sálv sa ozve z Tyršovho nábrežia.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Na Nový rok zaznejú v hlavnom meste tradičné delostrelecké salvy. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Slávnostné výstrely zaznejú pri príležitosti 21. výročia vzniku Slovenskej republiky a Ozbrojených síl SR.

Dvadsať delostreleckých sálv sa ozve z Tyršovho nábrežia. Verejnosť ich bude môcť počuť a vidieť o 14.00 h popoludní.

Salvy vystrelí zo šiestich 122-milimetrových húfnic D-30A štyridsať vojakov z michalovského samohybného delostreleckého oddielu. Jednu húfnicu obsluhujú traja vojaci.

„Vítanie nového roka delostreleckými salvami má na Slovensku svoju tradíciu. Občanom zároveň pripomínajú, že sme prešli do ďalšieho roka ako samostatná republika," uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Prvý výstrel zaznel v Bratislave 1. januára 1994. Tradícia pokračuje dodnes.