Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Draxler sľubuje jednoduchší vzdelávací systém pre školy

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas tlačovej konferencii na tému Štátny vzdelávací program pre materské školy v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nový ŠVP posilňuje niektoré oblasti výučby.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Nový Štátny vzdelávací program (ŠVP) pre materské školy (MŠ), bude oproti predchádzajúcemu dokumentu jednoduchší a používateľsky priateľskejší. Na dnešnom predstavení dokumentu to uviedol minister školstva Juraj Draxler. Znenie nového ŠVP pre MŠ bude zverejnené na stránke Štátneho pedagogického ústavu do konca roka. Platiť bude od septembra 2015.

"Dnes máme dokument, ktorý naozaj vychádza v ústrety ľudom z praxe," informoval šéf rezortu školstva. Podľa jeho slov dokument neobsahuje veľké zmeny z hľadiska toho, čo sa bude v škôlkach diať. "Ide o to, aby ten dokument bol prehľadnejší," doplnil minister. Nový ŠVP by mal odbremeniť pedagógov v škôlkach aj od zbytočnej byrokracie.

Nový ŠVP posilňuje niektoré oblasti výučby. Napríklad rozvíjanie logického myslenia, či ovládanie geometrických reťazcov. Deti budú v škôlkach pracovať aj s textom. "Takýmto spôsobom to dieťa bude vedené k štruktúrovanejšiemu mysleniu," uviedol Draxler s tým, že sa zachováva prvok získavania vedomostí prostredníctvom hry.



Dokument tvorili takmer dva roky. V niektorých obdobiach podľa Draxlera vznikali názorové rozpory. V súčasnosti však ľudia z praxe podľa neho tento dokument vítajú. Vyplynulo to aj z prieskumu, ktoré si ministerstvo na túto tému urobilo.

Janette Ivanová, ktorá bola jednou z organizátoriek online petície za schválenie nového ŠVP pre materské školy, prijatie inovovaného dokumentu oceňuje. "Súčasný, s ktorým pracujeme je zmätočný a máme s tým veľké problémy," uviedla pre TASR Ivanová, ktorá zároveň pracuje ako učiteľka v materskej škole. Nový dokument je podľa jej slov jednoduchý a má jasnú logickú štruktúru. Učiteľky si od neho sľubujú aj odbremenenie od byrokracie. "Boli tam také veci, že sme museli veľakrát siahnuť po inej literatúre, že sme sa v tom nevedeli vyznať," dodala na margo starého znenia ŠVP. Online petíciu vtedy podpísalo vyše 600 podporovateľov.




Rezort školstva sa chce na materské školy zamerať aj v budúcom roku. Od januára sa budú môcť zriaďovatelia MŠ, teda mestá a obce, uchádzať o peniaze na rozšírenie kapacít škôlok. Ministerstvo už ohlásilo, že na výzvy poputuje 10 mil. eur. Podľa Draxlera by však na rozšírenie kapacít MŠ mohlo ísť aj viac peňazí a to z eurofondov. "Ak chceme vychádzať v ústrety mladým rodinám, tak potrebujeme podporovať materské školy," dodal.

Podľa rezortu školstva počet nevybavených žiadostí o prijatie do MŠ sa zvýšil z 1679 v roku 2004 na 9682 v roku 2013.