Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Nový zákon má reformovať poskytovanie ochrany a pomoci svedkovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ochrana a pomoc by sa podľa návrhu mala poskytovať ohrozenému svedkovi, ktorý sa po splnení kritérií stáva chráneným svedkom, voči ktorému sa vykonáva program ochrany.

Bratislava 15. júna (TASR) - Legislatíva ochrany svedka sa má zefektívniť a skvalitniť. Zabezpečiť to má nový zákon o ochrane svedka, ktorý Národná rada (NR) SR vo štvrtok posunula do druhého čítania. Návrh má reformovať poskytovanie ochrany a pomoci ohrozenému a chránenému svedkovi, zvýšiť bezpečnosť svedkov svedčiacich o najzávažnejších trestných činoch a zjednodušiť administratívny i schvaľovací proces realizácie programu ochrany.

Ochrana a pomoc by sa podľa návrhu mala poskytovať ohrozenému svedkovi, ktorý sa po splnení kritérií stáva chráneným svedkom, voči ktorému sa vykonáva program ochrany. Rozšíriť sa má okruh trestných činov, pri ktorých je možné vykonávať program ochrany. "Navrhuje sa rozšíriť okruh subjektov, ktoré môžu v konaní pred súdom predložiť návrh na začatie programu ochrany, pričom o návrhoch má naďalej rozhodovať komisia, ktorá rozhoduje aj o návrhu na ukončenie programu ochrany," píše MV v predloženom materiáli.

Navrhovaná legislatíva tiež hovorí, že ak vec neznesie odklad, pretože je bezprostredne ohrozený život alebo zdravie ohrozeného svedka, môže predkladateľ návrhu na začatie programu ochrany požiadať o predbežné vykonávanie programu ochrany, čím sa nahrádza inštitút neodkladných opatrení.