Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Nový zákon má zamedziť výmene ľudí, ak sa zmení politická garnitúra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tých vedúcich zamestnancov, ktorí boli prijatí do funkcie na základe výberového konania, bude podľa úradu vlády možné odvolať len z dôvodov, ktoré stanovuje zákon.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Zákonom o štátnej službe nejde vláda "predstierať" depolitizáciu štátnej služby, ako to v stredu 21. septembra uviedol nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý. V novom zákone sú totiž podľa Úradu vlády (ÚV) SR vytvorené jasné mechanizmy na to, aby sa zamedzilo až vylúčilo meniť zamestnancov so zmenou politickej garnitúry.

"Jedným z nástrojov na eliminovanie prepúšťania štátnych zamestnancov v dôsledku politických zmien je zrušenie možnosti odvolania bez uvedenia dôvodu tých vedúcich zamestnancov, ktorí boli prijatí do funkcie na základe výberového konania. Odvolať ich bude možné len z dôvodov stanovených zákonom," reagovali z Úradu vlády.

Poslanec Beblavý sa na stredajšej tlačovej konferencii vyjadril k viacerým zákonom, ktoré prijala vláda. V prípade návrhu zákona o štátnej službe uviedol, že vláda ním ide predstierať depolitizáciu štátnej služby a že v skutočnosti prináša iba kozmetické úpravy, ktoré nič nezmenia. Zákon podľa neho vytvorí Radu pre štátnu službu, ktorej však nedá žiadne reálne kompetencie. Zároveň sa ním podľa Beblavého zavádza systém hodnotenia, podľa ktorého by malo byť možné prepustiť úradníka, ak nebude dosahovať výkon.

"Zavádza však také nízke hranice tohto hodnotenia, že aj úradník, ktorý podľa hodnotenia nebude mať žiaden výkon a ani odborné znalosti, stále nemôže byť prepustený, ak má určité všeobecné znalosti a zúčastnil sa na nejakom vzdelávaní. To znamená, že prepustiť bude možné len niekoho, kto asi do práce ani nepríde," kritizoval v stredu Beblavý. Toto je podľa neho reforma podľa vzoru Grécka.

Podľa Úradu vlády však nie je pravda, že novozriadená Rada pre štátnu službu nebude mať žiadne kompetencie. "Naopak, práve ona môže zabezpečiť zvýšenú ochranu štátneho zamestnanca nezávislým orgánom, a to napríklad vybavovaním podnetov o porušení princípov štátnej služby, prešetrovaním výpovede niektorých štátnych zamestnancov a podobne, čo tiež napomôže odpolitizovaniu štátnej služby," zdôraznil ÚV SR.

Zákon podľa úradu ako posilnenie princípu profesionality štátnych zamestnancov prináša inštitút ich pravidelného hodnotenia vedúcim zamestnancom alebo komisiou na základe jasných kritérií. V služobnom hodnotení môže hodnotený štátny zamestnanec dosiahnuť príslušný počet bodov za odborné vedomosti, výkonnosť, schopnosti a kompetencie, prístup k osobnému rozvoju a prístup ku vzdelávaniu.

"V prípade, že zamestnanec opakovane dosiahne neuspokojivé výsledky, môže s ním zamestnávateľ štátnozamestnanecký pomer skončiť," dodali z úradu. Vedúceho zamestnanca možno podľa ÚV SR odvolať z funkcie, ak dosiahne uspokojivé výsledky a ak dosiahne neuspokojivé výsledky, môže s ním byť skončený aj štátnozamestnanecký pomer. "Hranice hodnotenia nie sú nastavené nízko a už vôbec nesúvisia s príchodom do práce, ako ironizuje pán poslanec Beblavý," doplnil úrad.

K dôvodom prípravy nového zákona o štátnej službe Úrad vlády uvádza, že nutnosť zmeny bola podmienená viacerými faktormi. Jedným z nich bolo splnenie predbežných podmienok vyplývajúcich z európskej legislatívy. Avšak zároveň to bolo podľa úradu uvedomenie si potreby inovovať systém riadenia ľudských zdrojov v štátnej službe, zabezpečenie zodpovedného a efektívneho plnenia funkcií štátu pre napĺňanie potrieb občanov a tiež nastavenie štandardov pre všetky oblasti štátnej služby či vytvorenie mechanizmov centrálnej koordinácie a plánovania.