Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novým generálnym riaditeľom TASR sa stal Vladimír Puchala

Na snímke Vladimír Puchala počas vypočutia kandidátov na post generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry SR (TASR) v Bratislave 5. septembra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Rozhodla o tom dnes správna rada TASR po verejnom vypočutí kandidátov na tento post.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Novým generálnym riaditeľom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa stal Vladimír Puchala. Rozhodla o tom dnes Správna rada TASR po verejnom vypočutí kandidátov na tento post. Puchala uspel v súboji s ďalším kandidátom, predsedom Matice slovenskej Mariánom Tkáčom.

Verejnoprávna agentúra získala nového generálneho riaditeľa zo svojho vnútra. Puchala, ktorý nahradí doterajšieho šéfa Jaroslava Rezníka, je členom manažmentu TASR od roku 2008. V súčasnosti pôsobí ako riaditeľ stratégie.

"Je to mimoriadna zodpovednosť, to je to, čo asi cítim," zareagoval na rozhodnutie Správnej rady nový šéf TASR. Ten chce podľa jeho slov budovať agentúru, ktorá je užitočná a efektívna.

Na snímke Vladimír Puchala počas vypočutia kandidátov na post generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry SR (TASR) v Bratislave 5. septembra 2017.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Chcem agentúru, ktorá je postavená na kvalitných informáciách, ktoré sú z jasných zdrojov, chcem technológie, ktoré bezpečne doručujú obsahy k svojim klientom a verejnosti, chcem agentúru, ktorá ponúka nekomerčné informácie, chcem agentúru, ktorá ponúka informácie, ktoré sú benefitné pre spoločnosť a ktoré sú užitočné pre klientov," menoval.

Predseda Správnej rady TASR Vladimír Masár očakáva, že agentúra pod vedením Puchalu bude pokračovať v nastúpenej ceste a bude naďalej silným pilierom verejnoprávnosti v Slovenskej republike. Správa rada podľa Masára hodnotila vysoko projekty oboch kandidátov, za kvalitnejší považuje projekt Puchalu.

"Veľmi pozitívne hodnotíme obidva projekty. Základný rozdiel, ktorý tam vidíme, je, že jeden projekt bol robený človekom, ktorý sa podieľa na manažmente tlačovej agentúry a je vlastne zastupujúcim generálnym riaditeľom, čo z určitého pohľadu je veľká výhoda. Druhý kandidát je z prostredia mimo TASR, čo vidíme, že z hľadiska sofistikovaných informácií je väčší problém," uviedol Masár.

Puchala chce v ďalšom období bližšie spolupracovať s RTVS, ktorý v súčasnosti vedie bývalý šéf TASR Jaroslav Rezník. "Sme tu dve verejnoprávne médiá, ktoré majú v dnešnej dobe, ktorá je zložitá na kvalitné informácie, veľkú možnosť spolu lepšie spolupracovať, vytvárať synergie a benefity," ozrejmil.

Spolupráca s RTVS by sa mala týkať aj zahraničných spravodajcov. Puchala má pritom záujem obnoviť spravodajský post v Českej republike a zriadiť takýto post na Ukrajine. Nový šéf TASR tiež oznámil, že sa stretne s privátnym akcionárom dcérskej akciovej spoločnosti Teraz Media, aby vyvolal mimoriadne valné zhromaždenie, kde sa bude hovoriť o jej ďalšej existencii. Prostredníctvom spoločnosti prevádzkuje TASR spravodajskú televíziu Tablet.TV a portály Teraz.sk, Skolskyservis.sk a Webmagazin.sk.

"Chceme zefektívnenie činnosti Teraz Medie a chceme usporiadať možno akcionárske vzťahy na základe toho, aby neexistoval ani tieň podozrenia o tom, či niekto zasahuje alebo nezasahuje do spravodajstva," vysvetlil s tým, že ďalšie kroky by bolo predčasné oznamovať do médií, keďže je potrebná dohoda dvoch akcionárov.

Akútnou témou pre TASR sú podľa nového generálneho riaditeľa interné technológie, čiže zastaraný redakčný systém. "Verím, že postupne do roku 2022 všetky tieto výzvy splním," uviedol na margo plánovaného rozvoja tlačovej agentúry. V najbližšom období sa chce Puchala stretnúť s tímom ľudí v TASR. "Budem hovoriť s nimi individuálne, pokiaľ nájdeme spoločné prieniky, budeme spolupracovať aj naďalej," doplnil.

Správna rada volila nového šéfa TASR po tom, ako bol doterajší generálny riaditeľ Jaroslav Rezník zvolený do čela Rozhlasu a televízie Slovenska. Odstúpenie z funkcie Rezník oznámil 17. júla. Vedením verejnoprávnej agentúry bol do zvolenia nového generálneho riaditeľa TASR poverený riaditeľ stratégie Vladimír Puchala.

Profil Vladimíra Puchalu


PhDr. Vladimír Puchala má 19-ročnú prax v riadení médií. Je tiež spisovateľ, publicista, básnik, jeho knihy získali významné ocenenia.

Narodil sa 26. novembra 1967 v Krompachoch. Vyštudoval slovenčinu a angličtinu na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Absolvoval študijný pobyt na University of East Anglia v Norwichi a mediálny program na University of Tennesse v Spojených štátoch amerických (USA).

Pôsobil ako vysokoškolský pedagóg, venoval sa teórii a praxi verejnoprávnych médií, súčasnej a svetovej literatúre, teórii literatúry a literárnej kritike. Od roku 1998 bol riaditeľom regionálneho štúdia Slovenského rozhlasu v Košiciach a od roku 2003 programovým riaditeľom a štatutárom Slovenského rozhlasu v Bratislave. Pracoval ako vedúci komunikácie v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave, a. s.

V roku 2007 sa stal riaditeľom stratégie a zástupcom generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). Pôsobil ako predseda predstavenstva Teraz Media, a. s.

Vladimír Puchala patril k najprogresívnejším zjavom mladej slovenskej literatúry 90. rokov minulého storočia. Vydal tri knihy poézie (Anjeli na špičke ihly, Voľné ticho, Ihly v kope sena). Už za svoju prvú knihu básní získal Cenu Ivana Kraska za najlepší debut.

Stal sa laureátom celého radu literárnych súťaží v poézii, próze i preklade. Jeho poetika, postavená na dravosti, sviežom videní skutočností a obrazovej nasýtenosti, je blízka tvorbe jeho súputníka Jozefa Urbana. Milan Hamada prirovnal jeho tvorbu k tvorbe Miroslava Válka. Pre deti napísal knihu Pár kvapiek príbehov. Básne publikoval v renomovanom americkom literárnom časopise Prairie Schooner. Výber jeho tvorby vyšiel v angličtine v antológii Not Waiting for Miracles, v poľštine v Antológii súčasnej slovenskej literatúry a v Antológii súčasnej slovenskej poézie 5x5.

Je autorom 300-dielneho rozhlasového seriálu Regina, spolu s Mariánom Čekovským detského rozhlasového muzikálu, scenárov televíznych dokumentov, literárnych a umeleckých rozhlasových pásiem, reportáží, esejí a literárnokritických textov. Príležitostne píše piesňové texty. K najznámejším patrí text Hej sokoly k slovenskému filmu Čiara a texty pre skupinu Kandráčovci.

Dňa 17. júla 2017 bol Vladimír Puchala poverený dočasným vedením TASR.


Prehľad generálnych riaditeľov TASR od roku 1992:

Dušan Kleiman - generálny riaditeľ (18. augusta 1992 - 19. apríla 1994)
Ivan Melicherčík - generálny riaditeľ (20. apríla 1994 - 14. decembra 1994)
Dušan Kleiman - generálny riaditeľ (15. decembra 1994 - 2. decembra 1998)
Ivan Čeredejev - generálny riaditeľ (2. decembra 1998 - 26. júna 2002)
Richard Erdöfy - poverený dočasným vedením TASR (26. júna 2002 - 7. augusta 2002)
Peter Nedavaška - poverený dočasným vedením TASR (7. augusta 2002 - 4. septembra 2002)
Peter Nedavaška - generálny riaditeľ (4. septembra 2002 - 4. apríla 2007)
Jaroslav Rezník - generálny riaditeľ (4. apríla 2007 - 29. apríla 2009)
Jaroslav Rezník - generálny riaditeľ zvolený Správnou radou TASR (30. apríla 2009 - 17. júla 2017)
Vladimír Puchala - poverený dočasným vedením TASR od 17. júla 2017