Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Novým metropolitom Pravoslávnej cirkvi sa stal arcibiskup Rastislav

Na snímke novozvolený metropolita, prešovský arcibiskup vladyka Rastislav (vľavo) prijíma gratulácie . Foto: TASR/František Iván

Na funkciu metropolitu môže kandidovať podľa pravidiel Pravoslávnej cirkvi arcibiskup pražský alebo arcibiskup prešovský.

Prešov 11. januára (TASR) - V priestoroch Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove sa skončilo pred malou chvíľou rokovanie 13. mimoriadneho Snemu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku. Hlavným bodom jeho programu bola voľba najvyššieho predstaviteľa spomínanej cirkvi - metropolitu. Delegáti Snemu napokon zvolili do tejto funkcie prešovského arcibiskupa vladyku Rastislava.

Na funkciu metropolitu môže kandidovať podľa pravidiel Pravoslávnej cirkvi arcibiskup pražský alebo arcibiskup prešovský. Keďže si v pražskej eparchii po vlaňajšej abdikácii vladyku Kryštofa nového arcibiskupa nezvolili, ešte do dnešného rána bol jediným kandidátom na post metropolitu spomínanej cirkvi pre obe krajiny prešovský arcibiskup Rastislav.

Dnešným dňom bol však za pražského arcibiskupa menovaný Posvätnou Synodou (PS) Pravoslávnej cirkvi vikár - hodonínsky biskup Jáchym, takže sa pred rokovaním snemu začalo hovoriť o dvoch kandidátoch na metropolitu. Jáchym sa však svojej kandidatúry vzdal, čo následne zobral dnešný Snem v Prešove na vedomie. Za metropolitu Pravoslávnej cirkvi napokon schválil arcibiskupa Rastislava, ktorý získal 87 percent hlasov. Na to, aby bol zvolený, potreboval dostať v tajnej voľbe minimálne dve tretiny hlasov prítomných delegátov Snemu.

"Želám si z celého srdca aby nastal po tejto voľbe znovu ten dlho očakávaný pokoj v našej cirkvi," uviedol krátko po svojom zvolení za metropolitu Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku 35-ročný arcibiskup Rastislav. Dodal, že dnešné zasadnutie Snemu v Prešove, ako aj samotné voľby prebiehali pokojne. Úradu metropolitu sa oficiálne ujme až po jeho intronizácii, ktorá sa uskutoční v najbližších týždňoch. Svoju funkciu bude môcť zastávať podľa pravidiel Pravoslávnej cirkvi doživotne.