Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Novým partnerským mestom Českého Krumlova by sa mal stať Trenčín

Na snímke návštevníci Atrio Cafe si prezerajú rozsvietenú vianočnú výzdobu v centre Trenčína v pondelok 27. novembra 2023. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Príťažlivým je aj vďaka viacerým celoročným kultúrnym festivalom a slávnostiam. Aktuálne chystajú v historickom meste podujatie Advent a Vianoce.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Novým partnerským mestom Českého Krumlova by sa mal stať Trenčín. Pri príležitosti Dňa Českého Krumlova v Bratislave to pre TASR uviedol Dalibor Uhlíř, miestostarosta mestečka na juhu Českej republiky. Na štvrtkovom podujatí pri príležitosti výstavy Zbierka ilustrácií pre deti a mládež mesta Český Krumlov v rámci Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) v Zichyho paláci predstavili aj destinačný manažment mesta, ktoré patrí do kultúrneho dedičstva UNESCO.

"Je to exportný turistický poklad Českej republiky," podčiarkol miestostarosta malého českého mesta s počtom obyvateľov 13.000 a s množstvom mestských akcií, na ktoré lákajú turistov. Český Krumlov má už partnerské mestá v Rakúsku, Nemecku a v Slovinsku. Trenčín by mal byť ďalším z partnerov Českého Krumlova. "Je to na spadnutie, musia to oficiálne prerokovať zastupiteľstvá jedného aj druhého mesta, radi by sme s Trenčínom ako s prvým mestom na Slovensku nadviazali spoluprácu a partnerstvo," podčiarkol Uhlíř.

Český Krumlov podľa neho turistickým významom presahuje hranice Českej republiky. "V dobe najväčšej turistickej slávy, čo bolo v roku 2019, pred covidom, prešlo mestom zhruba dva milióny turistov, poznamenal miestostarosta mesta, ktoré je od roku 1992 zapísané na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. "Máme druhý najväčší hradný komplex po Pražskom hrade, otáčavé hľadisko, meandre rieky Vltavy, máme barokové divadlo," pripomína Uhlíř lákadlá, ktoré z Krumlova robia špeciálne mesto.

Príťažlivým je aj vďaka viacerým celoročným kultúrnym festivalom a slávnostiam. Aktuálne chystajú v historickom meste podujatie Advent a Vianoce. Slávnostne ho otvoria a vianočný strom na námestí Svornosti rozsvietia v nedeľu 3. decembra. Vianočný trh tam potrvá až do 1. januára 2024.

"Kulisy historického mesta je to, za čím turisti prichádzajú. Po covide sa k nám vrátili slovenskí, maďarskí, poľskí, rakúski turisti, tí najbližší susedia, sme za to veľmi radi, pretože vyvažujú ázijskú klientelu, ktorá k nám opäť začala prúdiť, a v roku 2019 ten over-turizmus už bol za hranou ´unesiteľnosti´ mesta,"
konštatoval Uhlíř s tým, že zástupcovia Českého Krumlova sa snažia "roztiahnuť" turistickú sezónu do celého roka. "Destinačný manažment i cestovný ruch trochu ovplyvňovať, máme na to nástroje, neradi by sme sa vrátili do roku 2019, keď už to v meste bolo nepríjemné aj pre turistov a návštevníkov, to by sme opakovať nechceli," uzavrel.