Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Novým predsedom strany SDKÚ-DS sa stal Pavol Frešo

Foto: TASR/Martin Baumann

Jeho protikandidátka Lucia Žitňanská získala podporu 154 delegátov, čo je o 88 hlasov menej ako dostal Pavol Frešo.

Zvolen 19. mája (TASR) - Novým lídrom SDKÚ-DS sa dnes stal Pavol Frešo.

Rozhodli o tom v tajnej voľbe delegáti straníckeho kongresu, ktorí mu v druhom kole odovzdali 242 hlasov.

Jeho protikandidátka Lucia Žitňanská získala podporu 154 delegátov. Osem hlasovacích lístkov bolo neplatných.

"Prijímam túto obrovskú dôveru. Pre mňa to znamená obrovský záväzok, že to, čo som povedal, naplním, a to, čo je v generálnej línii, splním. Vy ma budete môcť kedykoľvek konfrontovať. Ďakujem za férovú súťaž aj Lucii Žitňanskej a Viliamovi Novotnému. Títo ľudia posunuli touto súťažou stranu ďalej," povedal delegátom po svojom zvolení.

Podľa Freša sa súťaž v tejto sekunde skončila.

"Teraz sme zajedno a som predsedom každého jedného člena a členky. Tlmočte to doma," odkázal.

Ohľadom jeho nominácií do vedenia strany si Frešo vypýtal 20-minútovú prestávku, lebo sa chce poradiť so zástupcami krajov a poslaneckým klubom.

"Toto je môj štýl práce, že chcem mať zhodu. Viem, čo robím, viem, ako chcem, aby SDKÚ-DS od tejto sekundy fungovala," dodal.

Tu bude player





P. Frešo: Ponuka pre Luciu Žitňanskú platí

Dnešné rozhodnutie delegátov kongresu SDKÚ-DS, ktorí si za predsedu strany zvolili Pavla Freša, bolo pomerne silné. Nový líder to povedal na tlačovej konferencii s tým, že dôvera vyše polovice všetkých delegátov preňho znamená obrovský záväzok.

"Zároveň tým bola schválená aj generálna línia strany, to znamená, že máme aj jasné smerovanie. Je to pre mňa záväzné. V generálnej línii som popisoval mimochodom aj štýl, akým hodlám viesť SDKÚ-DS, to znamená, že som požiadal všetkých, aj protikandidátov aj zástupcov jednotlivých krajov, aby sme sa stretli a porozprávali sa o tom, ako budú obsadené ďalšie funkcie," vysvetlil.

Frešo zopakoval, že ponuka pre Luciu Žitňanskú na post prvej podpredsedníčky, platí. "Tá ponuka bola verejná, takisto to bude obsahom toho, o čom sa chcem teraz porozprávať vo vnútornom kruhu. Podľa mňa je to spravodlivé," podotkol.


Tu bude player



Frešo tvrdí, že preňho bolo dôležité, že nepomenoval svoj tím, s ktorým chce SDKÚ-DS viesť, ešte pred voľbou.

"Považoval som za absolútne dôležité, aby tí ľudia uverili vízii, ktorú nesiem, že dokážem pohnúť stranu vpred, aby uverili tomu, že má zmysel v SDKÚ-DS veriť, a pokiaľ v to uveria delegáti, členovia, verím, že v to uveria aj voliči samotní," dodal.

Frešovi po zvolení blahoželal aj expredseda Mikuláša Dzurinda. Čo mu povedal, však Frešo neprezradil. Dzurinda sa pred novinármi vyjadriť nechcel.
Bývalý predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda (vpravo) gratuluje novému lídrovi strany Pavlovi Frešovi, ktorého zvolili delegáti kongresu vo Zvolene.
Foto: TASR/Martin Baumann




Lucia Žitňanská rešpektuje rozhodnutie delegátov, s výsledkom je vyrovnaná

Neúspešná kandidátka na post predsedníčky SDKÚ-DS Lucia Žitňanská rešpektuje dnešné rozhodnutie delegátov kongresu. Povedala to novinárom s tým, že dnešným dňom sa musí strana prestať zaoberať sama sebou a začať riešiť problémy ľudí.
Tu bude player


Na otázku, či je sklamaná, odvetila, že do súboja išla absolútne otvorene. "Sklamaná, takto to nevnímam. Bol to nerozhodný súboj, som vyrovnaná s výsledkami," uistila. Aktuálne je pripravená ako poslankyňa NR SR robiť si svoju prácu.

Či prijme ponuku novozvoleného predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša na funkciu podpredsedníčky strany, sa rozhodne v týchto chvíľach.