Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novým šéfom SIS má byť Anton Šafárik

Na snímke budova SIS v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh na jeho menovanie teraz premiér Robert Fico predloží prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Bratislava 30. júna (TASR) - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) má byť Anton Šafárik. Vo funkcii tak nahradí Jána Valka. Personálnu výmenu dnes odobrila vláda.

Návrh na jeho menovanie teraz premiér Robert Fico (Smer-SD) predloží prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Súčasný šéf SIS požiadal o uvoľnenie z funkcie.

Slovenská republika mala doteraz sedem riaditeľov SIS. Pritom Vladimír Mitro, ktorý v súčasnosti pôsobí ako obhajca, bol na tento post menovaný dva razy, a to v rokoch 1993-1995 a potom od novembra 1998 do marca 2003.

Ivan Lexa bol riaditeľom SIS v rokoch 1995 až 1998. Jozef Magala, ktorý v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ Národného bezpečnostného úradu, bol šéfom slovenských "tajných" od roku 2006 do roku 2010. Karol Mitrík, ktorý je v súčasnosti predsedom Najvyššieho kontrolného úradu, bol riaditeľom SIS v rokoch 2010 až 2012.

Exminister vnútra, nebohý Ladislav Pittner bol šéfom SIS zase v rokoch 2003 až 2006. Napokon Rudolf Žiak, neskoršie poslanec za NRSR, ktorý je v súčasnosti podnikateľom, bol riaditeľom slovenskej spravodajskej služby v roku 1998.

I. CIBULA: Riaditeľ SIS by mal mať predovšetkým manažérske schopnosti


Riaditeľ spravodajskej služby nemusí rozumieť zložitostiam spravodajskej operatívy. V súvislosti s dnešným schválením Antona Šafárika na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) to uviedol bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov Igor Cibula.

Podľa Cibulu od riaditeľa SIS sa očakávajú predovšetkým manažérske schopnosti a koncepčná rozhľadenosť v problematike strategického zamerania spravodajskej činnosti. Musí sa orientovať v naliehavosti bezpečnostných rizík, ktoré ohrozujú základné záujmy štátu.

"Vo svete nie je málo príkladov, keď na čele spravodajskej služby stál napríklad politik, a nie spravodajský dôstojník. Napríklad v roku 1976 bol riaditeľom CIA George H. W. Bush senior, ktorý nemal žiadne skúsenosti zo spravodajskej komunity a neskôr zastával úrad prezidenta USA. Alebo poslanec a neskôr minister za nemeckú sociálnu demokraciu Konrad Porzner vyše šesť rokov riadil rozviedku BND," povedal ďalej Cibula.

Podľa jeho slov bude dôležité to, kto obsadí kľúčový post námestníka riaditeľa SIS, ktorému podlieha operatíva služby. "Nemal by to byť policajt, ale človek z profesionálneho prostredia spravodajskej komunity, pretože on zodpovedá za každodenný režim operatívy, koordináciu spravodajských operácií a profesionálnu kontrolu aktivít jednotlivých útvarov. Tento človek je 'pravá ruka' šéfa spravodajcov, a preto by mal mať bohaté skúsenosti so špecifikami fungovania kontrarozviedky i rozviedky," objasnil Cibula.

"Považujem za nekompetentné pochybnosti, že k striedaniu stráží na poste riaditeľa SIS dochádza práve v čase, keď Slovensko preberá na seba zodpovednosť za predsedníctvo v Európskej únii. SIS s políciou budú zabezpečovať bezpečnostnú ochranu podujatí EÚ na Slovensku, na čo sa už dlhodobo pripravovali. Tieto úlohy riadia kompetentní funkcionári na odbornej úrovni, takže si myslím, že ich nový riaditeľ SIS nebude vymieňať, ako to býva na Slovensku zvykom," zdôraznil Cibula.

KALIŇÁK: A. Šafárik môže priniesť SIS pokoj aj veľkú vážnosť


Anton Šafárik môže priniesť pokoj v Slovenskej informačnej službe (SIS) aj veľkú vážnosť a pokračovanie v úspešných aktivitách tajnej služby. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý verí, že spolupráca s rezortom vnútra bude veľmi dobrá.

O novom riaditeľovi SIS rozhodla dnes vláda. Šafárik nahradí Jána Valka. Návrh na jeho menovanie predloží premiér Robert Fico (Smer-SD) prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Súčasný šéf SIS požiadal o uvoľnenie z funkcie. Valko tajnej službe šéfoval od začiatku mája 2012.

SIS riadil v minulosti aj Vladimír Mitro, ktorý jej šéfoval dvakrát. Riaditeľom bol aj Ivan Lexa, ktorý bol na čele SIS v čase únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do zahraničia.

SIS šéfoval aj nebohý exminister vnútra Ladislav Pittner, ďalej Rudolf Žiak a tiež Jozef Magala, súčasný riaditeľ Národného bezpečnostného úradu, a Karol Mitrík, ktorý dnes šéfuje Najvyššiemu kontrolnému úradu.