Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novým sestrám chýba registrácia, upozorňuje komora

Na snímke v popredí zľava prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová (s transparentom), predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká, zástupca lekárskych odborov Peter Blaško a podpredseda lekárskych odborov Branislav Serva. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Komora si napríklad posvietila na sestry, ktoré prijali do prešovskej fakultnej nemocnice.

Bratislava 2. februára (TASR) - Sestry naďalej upozorňujú, že situácia v slovenských nemocniciach nie je pre ich hromadné výpovede taká bezproblémová, ako tvrdí minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). Majú sa zatvárať oddelenia, redukovať lôžka a sestry nahrádzajú dôchodkyne či tie po materskej, a to bez potrebnej registrácie, prípadne záchranári. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek preto hovorí o porušovaní zákona. Ministerstvo zdravotníctva, naopak, trvá na svojom stanovisku, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená a sestry zastrašujú.

Komora si napríklad posvietila na sestry, ktoré prijali do prešovskej fakultnej nemocnice. Z tej ich v rámci hromadných výpovedí odišlo od pondelka (1.2.) najviac. Podľa šéfky sesterskej komory Ivety Lazorovej nemá platnú registráciu 31 novoprijatých sestier. "Nemajú oprávnenie robiť prácu sestry," vyhlásila. Upozorňuje tiež na prijímanie záchranárov, ktorí môžu pôsobiť iba na oddelení urgentného príjmu. Také prešovská nemocnica nemá, záchranári majú pôsobiť na iných oddeleniach. Zákon sa nedodržiava ani v trnavskej nemocnici, poukazuje komora. Tam má byť napríklad na neurológii v službách málo špecializovaných sestier a nespĺňajú sa tak personálne normatívy.

Povinnosť registrácie sestier upravuje zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. V prípade, že sestra mala zrušenú registráciu dlhšie ako štyri roky, zamestnávateľ je musí preškoliť. Podľa komory tak tri mesiace nemôže bez dozoru vykonávať povolanie a pracovať v službe ako plnohodnotná sestra. "Minister zdravotníctva Viliam Čislák hazarduje so zdravím slovenských pacientov a premiér Robert Fico situáciu vôbec nerieši,“ uviedla Lazorová.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nemocnice kontrolovať nebude, nemá na to kompetencie. "ÚDZS v zmysle zákona posudzuje poskytnutú zdravotnú starostlivosť a správnosť medicínskych postupov," vysvetlila jeho hovorkyňa Soňa Valášiková.

Podľa rezortu zdravotníctva sa zabezpečuje adekvátna zdravotná starostlivosť, bezpečná pre pacientov aj pre zdravotníkov. Minister Čislák podal pre vyjadrenia sestier o ohrození zdravotnej starostlivosti trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy. Nepáčia sa mu ich tvrdenia o ohrození starostlivosti pre vyše milión pacientov. Na pondelkovom (1.2.) brífingu viackrát deklaroval, že zdravotná starostlivosť pre pacientov je zabezpečená, a to aj v prípade žilinskej a prešovskej nemocnice.

Docent trestného práva a vysokoškolský pedagóg Peter Kováč vo vyjadreniach sestier šírenie poplašnej správy nevidí. "Základným predpokladom je totiž šírenie poplašnej správy, ktorá je nepravdivá. Súčet počtu obyvateľov Žilinského a Prešovského samosprávneho kraja je niečo vyše jeden milión. V médiách bola zverejnená správa, podľa ktorej v žilinskej nemocnici nie je možné zabezpečiť ošetrenie pacientov s polytraumou, združenými a ťažkými poraneniami a spinálnou traumou. To samo o sebe svedčí o istých problémoch v nemocnici, preto nie je možné tvrdiť, že správa je nepravdivá," zhrnul.

Vláda by mala so sestrami nájsť dohodu, myslia si KDH a SDKÚ-DS

Nasadenie armády do prešovskej nemocnice či situácia v žilinskej nemocnici musia byť podľa opozičných strán KDH a SDKÚ-DS považované za krízový stav. Nepáči sa im, že ministerstvo zdravotníctva trvá na tom, že to tak nie je. Rezortu aj premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) preto odporúčajú, aby so sestrami našli dohodu v prospech pacienta.

KDH označilo súčasné správanie rezortu za nezodpovedné. "Vláda by mala namiesto vyhrocovania situácie začať hľadať so sestrami dohodu v prospech pacienta," myslí si Figeľ. Možnosti nasadenia armádnych zdravotníkov majú podľa neho svoje limity. Ak sa vláda so sestrami s platnými výpoveďami nestretne, riskuje zdravie pacientov, myslí si.

Operačné kapacity v Žiline a Prešove sú podľa KDH obmedzené "a pritom ide o spádové nemocnice pre veľké aglomerácie". Rizikový je podľa Mariana Faktora z KDH tiež fakt, že tímy nie sú po hromadných výpovediach v nemocnici zohraté a sestry nemusia poznať všetky postupy. KDH opäť zdôraznilo, že podporí zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentného výboru pre zdravotníctvo, ale aj zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.

Mimoriadnu schôdzu parlamentu pre výpovede sestier chce zvolať líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. Tá môže podľa neho schváliť legislatívny rámec, ktorý nebude môcť ignorovať ani ďalšia vláda SR. Návrh na jej zvolanie zaslala strana všetkým parlamentným politickým stranám. OĽaNO, Most-Híd či SaS nedávno avizovali, že situáciu v zdravotníctve by radšej chceli riešiť na zasadnutí mimoriadneho výboru.

SDKÚ-DS sa nepáči súčasná prevádzka žilinskej nemocnice. Pri prevoze pacienta do blízkych zariadení v prípade potreby necítia stopercentnú istotu. "Pri Žiline sa nachádza dopravný úsek, ktorý sa štatisticky vyznačuje vysokou nehodovosťou," uviedol Frešo.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že zdravotná starostlivosť pacienta je zabezpečená a o žiaden krízový stav nejde. Armádne sestry sú v prešovskej nemocnici pre prípad potreby. Podľa rezortu "vypomôžu, aby mohli zabezpečiť zachovanie aj plánovanej zdravotnej starostlivosti". Žilinská nemocnica v pondelok (1.2.) zase uviedla, že akútnu zdravotnú starostlivosť poskytuje v plnom rozsahu, plánovanú čiastočne.

Sestry pripustili kompromisy, čakajú rokovania

Sestry, ktoré pre neplnenie svojich požiadaviek podali hromadné výpovede, dnes deklarovali ochotu robiť kompromisy. "Pán minister, chceme sa dohodnúť a chceme sa dohodnúť hlavne aj s vládou SR... Sestry sú pripravené rokovať o kompromisnom návrhu," vyhlásila dnes šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Má sa tak zabrániť ďalším škodám v zdravotníctve.

"Odborové združenie sestier naďalej verí v dohodu, ku ktorej dôjde po konštruktívnej diskusii s úprimnou snahou oboch strán pristúpiť ku kompromisu. V mene slovenských pacientov čakáme na ústretový krok zo strany vlády SR," uviedla Kavecká. Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová pripustila, že dohoda by sa mohla týkať iba sestier vo výpovediach a ostatné by sa riešili iným spôsobom.

"Zatiaľ nám od zástupkýň sestier nebol doručený žiaden konkrétny návrh. Samozrejme, ak sa tak stane, radi sa s ním oboznámime. A zároveň platí, že tak ako v každom prípade, dvere na ministerstve zdravotníctva sú pre rokovanie otvorené," reagoval na vyhlásenia sestier hovorca rezortu Peter Bubla.

S kompromisným návrhom sa podľa Kaveckej v súčasnosti oboznamujú jednotlivé sestry vo výpovediach, kedy by ho mohli predložiť, nie je zatiaľ jasné. Jeho konkrétne znenie s novinármi sestry riešiť nechceli, pripustili však, že sú ochotné ustúpiť z platových požiadaviek. Dôležitá má byť, naopak, požiadavka o personálnom zabezpečení nemocníc. "Platy nie sú najdôležitejšie," povedala Kavecká.

Komora aj odbory očakávajú, že teraz dostanú pozvanie na rokovanie. Kavecká priznala, že si myslela, že za rokovacím stolom budú sedieť už dnes. Splnenie ich požiadaviek nemôže byť podľa Lazorovej problémom, vzhľadom na to, kde všade sa v zdravotníctve plytvá. Komora aj odbory zároveň upozorňujú, že súčasný výpadok sestier pre hromadné výpovede sa nedá len tak nahradiť a že z neba nespadnú. Krízový stav má potvrdzovať povolanie armádnych sestier do nemocníc.

Sestry upozornili, že proces hromadných výpovedí sa neskončil. Ďalšie majú odísť z nemocníc v Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne či Trstenej. Ide asi o 120 sestier. "Ak sú dnes presúvané sestry z Dolného Kubína na výpomoc do žilinskej fakultnej nemocnice, pýtame sa, čo budú robiť vedenia nemocníc, keď odíde časť sestier z nemocnice v Dolnom Kubíne, kde potom budú hľadať sestry pre žilinskú nemocnicu?" pýta sa Kavecká. Zaujíma ju tiež, ako bude v Trenčíne fungovať pôrodnica, keďže chcú odtiaľ odísť najmä pôrodné asistentky.

MZ SR: O pacientov je postarané aj v žilinskej a prešovskej nemocnici

O pacientov je podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) postarané v prešovskej aj žilinskej fakultnej nemocnici. V tých od pondelka (1.2.) chýbajú pre hromadné výpovede stovky sestier. Šéf rezortu bol dnes situáciu osobne preveriť v Žiline. "O všetkých pacientov je adekvátne postarané,“ ubezpečoval po kontrole Čislák.

V žilinskej nemocnici je v súčasnosti podľa ministerstva hospitalizovaných 800 pacientov, dnes sa tiež malo uskutočniť asi 50 operácií. Služby na všetkých oddeleniach majú byť personálne zabezpečené. Ministerstvo "mrzí", že šéfka sesterských odborov Monika Kavecká zrušila dnešné kolektívne rokovanie, keďže zmluva má zohľadňovať požiadavky sestier.

Rezort deklaroval, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. "V pondelok bolo v prešovskej nemocnici hospitalizovaných celkovo 714 pacientov, dnes sa počet hospitalizovaných zvýšil na 760. Zároveň za posledné dva dni bolo v tejto nemocnici operovaných 61 pacientov," priblížil hovorca rezortu Peter Bubla.