Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NR SR: E. Horváthová navrhuje povinnú zdravotnú výchovu na školách

Eva Horváthová Foto: TASR/Michal Svítok

Zaviesť povinný predmet zdravotná výchova na základných a stredných školách s možnosťou jeho vyučovania už v materských školách primerane veku a schopnostiam dieťaťa.

Bratislava 28. marca (TASR) - Zaviesť povinný predmet zdravotná výchova na základných a stredných školách s možnosťou jeho vyučovania už v materských školách primerane veku a schopnostiam dieťaťa. To je cieľom návrhu novely školského zákona, ktorý na májovú schôdzu NR SR predložila poslankyňa Eva Horváthová (OĽaNO) s tým, že vyučovanie zdravotnej výchovy kladie dôraz na preventívne a výchovné opatrenia voči vzniku chronických neprenosných ochorení.

"Chronické neprenosné choroby, medzi ktoré patria napríklad ochorenia srdca, pľúc, nádorové ochorenia, cukrovka, obezita, poruchy imunitného systému, alergie a psychické choroby, podľa WHO v roku 2008 zodpovedali za 63 percent úmrtí na celom svete,"
odkázala Horváthová. Vzhľadom na ešte väčšie množstvo úmrtí v SR súvisiacich s chronickými chorobami sa podľa jej slov javí ako nevyhnutné zvýšiť už od raného veku informovanosť, vzdelávanie a prevenciu v oblasti zdravia.

Od zdravotnej výchovy si teda poslankyňa sľubuje zlepšenie životného štýlu a zdravotného stavu obyvateľov Slovenska a elimináciu výskytu závažných rizikových faktorov vrátane fajčenia, pitia alkoholu, užívania drog, nedostatku pohybu, nesprávnej životosprávy, nadváhy a nadmerného stresu. "Mnohé z chronických neprenosných ochorení sa začínajú už v detskom veku. Čoraz mladšie deti trpia nadváhou a obezitou. Tá má za následok rozvoj ďalších chronických chorôb, ktoré sa neraz začínajú už v detskom veku a v dospelosti sa ďalej zhoršujú. Sme presvedčení, že len cielenou a systematickou výchovou k svojmu zdraviu od detského veku a čo možno najširšou prevenciou môžeme takýto nepriaznivý trend ovplyvniť," argumentuje Horváthová.

V rámci nového predmetu zdravotná výchova by sa mali hravou formou podávať informácie o rizikových faktoroch chronických ochorení, pozitívnych vplyvoch správnej výživy, dostatočného príjmu tekutín, pravidelnej a dostatočnej pohybovej aktivity na zdravie, dostatočného odpočinku, či negatívnych vplyvoch nadváhy, fajčenia, alkoholu, drog, nadmerného stresu na vznik a vývoj týchto ochorení. Výučbu predmetu má vykonávať pedagogický zamestnanec, ktorý má najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, odbornú spôsobilosť na výkon odborných pracovných činností v zdravotníckom povolaní verejný zdravotník alebo lekár a doplnil si, alebo si v zákonnej lehote doplní kvalifikačné predpoklady v oblasti pedagogiky, psychológie a didaktiky vyučovania predmetu zdravotná výchova.

Učebné osnovy, náplň a učebné materiály nového predmetu majú podľa návrhu pripraviť odborníci z oblasti verejného zdravotníctva, medicíny, pedagogiky a psychológie, a to vo forme vhodnej a zrozumiteľnej pre daný vek tak, aby bola spracovaná celá navrhovaná problematika. Vyučovanie by malo byť doplnené praktickými ukážkami, napr. zdravej výživy, vhodného jedálnička, optimálnych relaxačných cvičení, či rôznymi exkurziami, alebo diskusiami s odborníkmi z jednotlivých oblastí.