Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Názor na dianie v RTVS rozdelil členov výboru pre kultúru a médiá

Rokovanie Výboru NR SR pre kultúru a média v Bratislave 3. mája 2018. Na snímke riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník. Foto: TASR - Jakub Kotian

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) si myslí, že by napriek obmedzeným kompetenciám mala Rada RTVS zaujať stanovisko k súčasnej situácii.

Bratislava 3. mája (TASR) - Problém v RTVS je potrebné riešiť predovšetkým tam, kde je na to určený priestor. Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš na to upozornil počas štvrtkového rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá. Členovia výboru sa počas prerokovania Správy o činnosti Rady RTVS za druhý polrok 2017 venovali aj súčasnému stavu v RTVS a medializovaným informáciám týkajúcich sa konfrontácií medzi časťou redaktorov a manažmentom verejnoprávneho médiá.

Predseda parlamentného výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) sa Kákoša, ktorý dozorný orgán verejnoprávneho vysielateľa zastupoval, pýtal, či sa redaktori nespokojní so súčasným stavom i spôsobom vedenia sekcie spravodajstva a publicistiky obrátili na Radu.

"Nikto tak neurobil, nikto nás nepožiadal o stretnutie," informoval Kákoš, ktorý pritom poukázal na nie šťastne zvolenú formu komunikácie. "Ak je záujem riešiť problém, je potrebné sa obrátiť na tých, ktorí to môžu urobiť v rámci svojich kompetencií," zvýraznil a poukázal na to, že otvorený list nespokojných redaktorov nebol adresovaný ani vedeniu, ani Rade RTVS.


"Bol adresovaný divákom a poslucháčom, no naozaj neviem ako diváci a poslucháči môžu vstúpiť do riešenia," povedal Kákoš. Mieni, že celú situáciu ešte viac zhoršuje jej prenášanie do virálneho prostredia sociálnych sietí. "Neteší nás súčasný stav," skonštatoval. Zdôraznil zároveň, že Rada nedostala v tomto prípade žiadny podnet na porušenie zákona.

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) si myslí, že by napriek obmedzeným kompetenciám mala Rada RTVS zaujať stanovisko k súčasnej situácii. "Je to natoľko vážne, že nie je možné sa skrývať za to že Rada nebola adresátom otvoreného listu nespokojných členov spravodajstva a publicistiky," povedal Maďarič.

Podpredseda parlamentného mediálneho výboru Karol Farkašovský (SNS) v súvislosti s udalosťami v posledných týždňoch zdôraznil, že verejnoprávne spravodajstvo musí ostať nestranné a objektívne, bez prejavov politických sympatií vo výstupoch redaktorov. "Názor na dianie nech si urobí divák či poslucháč na základe vyvážených a nestranných informácií, nesmie mu ho podsúvať redaktor," upozornil.

Nezaradená poslankyňa Viera Dubačová vyhlásila, že súčasná situácia v RTVS je dôkazom zlyhania jeho vedenia a žiadala Radu o preskúmanie situácie. Jej návrh uznesenia však neprešiel. Peter Marček, taktiež nezaradený poslanec NR, vyzval, naopak, k tomu, aby sa celá záležitosť nezneužívala na politické ciele a vyvolávanie nevraživosti v spoločnosti.