Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

NR SR odsudzuje porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovensko v neposlednom rade neuznáva referendum o pričlenení Krymu k Ruskej federácii, pretože sa uskutočnilo v rozpore s Ústavou Ukrajiny.

Bratislava 18. marca (TASR) - Národná rada SR podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, vyjadruje solidaritu s tamojším ľudom a ukrajinskou vládou a odsudzuje porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie voči územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Uvádza sa to v texte Vyhlásenia NR SR k situácii na Ukrajine, ktoré dnes 122 hlasmi prijali poslanci Národnej rady SR.

Rusko podľa nich porušuje najmä Chartu OSN, Helsinský záverečný akt OBSE, Zmluvu o priateľstve, spolupráci a partnerstve medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou z roku 1997, ako aj záväzky Ruskej federácie vyplývajúce z Memoranda o zárukách bezpečnosti v súvislosti s pristúpením Ukrajiny k Zmluve o nešírení jadrových zbraní z roku 1994.

Slovenský parlament zároveň vo vyhlásení odporučil v súlade so závermi Európskej rady, aby ukrajinské orgány prostredníctvom všeobecného procesu pokračovali vo svojom úsilí zabezpečiť slobodné a spravodlivé prezidentské a parlamentné voľby, pokročili v ústavnej reforme a vyšetrili všetky akty násilia. NR SR tiež očakáva od všetkých ukrajinských orgánov zabezpečenie úplnej ochrany práv všetkých občanov, vrátane osôb patriacich k národnostným, etnickým a jazykovým menšinám, s využitím odbornej expertízy Rady Európy a OBSE.

NR SR tiež ocenila zdržanlivý postoj a úsilie ukrajinskej vlády o stabilizáciu situácie v krajine a podporila vyslanie medzinárodnej pozorovateľskej misie na Krym a na východnú Ukrajinu. Parlament zároveň víta snahu medzinárodného spoločenstva o sprostredkovanie priamych rokovaní medzi vládami Ruskej federácie a Ukrajiny, podporuje demokratické premeny a európske smerovanie Ukrajiny odrážajúce suverénnu vôľu jej obyvateľov a podporuje politické pridružovanie a ekonomickú integráciu EÚ a Ukrajiny, ako aj úsilie EÚ o stabilizáciu Ukrajiny.

Slovensko v neposlednom rade neuznáva referendum o pričlenení Krymu k Ruskej federácii, pretože sa uskutočnilo v rozpore s Ústavou Ukrajiny. "Slovenská republika považuje toto referendum za neplatné," dodali poslanci.