Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Žiga sa zodpovedá poslancom, opozícia ho chce odvolať pre kauzu kompa

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga počas 59. schôdze parlamentu 11. decembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková dnes otvorila mimoriadnu schôdzu parlamentu zvolanú na základe 40 podpisov opozičných poslancov z OĽaNO, Mosta-Híd, KDH, SaS a viacerých nezaradených.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) čelí na sklonku volebného obdobia prvému pokusu o odvolanie z funkcie. Dôvodom je kauza obstarania kompy cez Dunaj. Podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD) dnes otvorila mimoriadnu schôdzu parlamentu zvolanú na základe 40 podpisov opozičných poslancov z OĽaNO, Mosta-Híd, KDH, SaS a viacerých nezaradených.



V odôvodnení opoziční poslanci uviedli, že štátny podnik Vodohospodárska výstavba uzatvoril 26. júna 2015 zmluvu o poskytovaní služby so spoločnosťou Ponton City, a. s. Jej predmetom je poskytovanie dopravy na trase Vojka-Kyselica na vodnom diele Gabčíkovo. "Zmluva je podpísaná na 15 rokov bez reálnej možnosti jej skoršieho ukončenia. Priebeh verejného obstarávania a znenie samotnej zmluvy sú dôkazom manipulácie verejného obstarávania a významných škôd pre štát," tvrdí opozícia a pripomína, že do júna 2015 prevádzkoval spojenie medzi obcami so svojím plavidlom štátny Slovenský vodohospodársky podnik.

Poslanci, ktorí volajú po Žigovom odvolaní, uvádzajú tiež, že súčasťou súťažných podmienok boli požiadavky, ktorých cieľom bolo odradiť prípadných iných záujemcov. Spomínajú napr. zábezpeku až jeden milión eur, ktorú bolo potrebné zložiť na účet obstarávateľa, aj keď pri súťaži na diaľnicu D1 s tunelom Višňové za predpokladaných 900 miliónov eur požadovala štátna Národná diaľničná spoločnosť zábezpeku 300.000 eur. Bola tam aj povinnosť, aby pracovníci boli držiteľmi oprávnenia o odbornej spôsobilosti Lodný kapitán I. triedy. "Táto trieda však oprávňuje na medzinárodnú dopravu na celom toku Dunaja a pre trasu kompy dlhú 520 metrov je zbytočná," argumentujú poslanci.



Opozícia zároveň tvrdí, že víťaz tendra je prepojený so Smerom-SD. "Na valnom zhromaždení Ponton City, a. s., zastupovala oboch akcionárov tejto spoločnosti osoba, ktorá je spoluvlastníčkou firmy RHK REAL, s.r.o., spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom (Smer-SD). Overovateľkou zápisnice z tohto valného zhromaždenia bola ďalšia spoluvlastníčka firmy RHK REAL. Táto overovateľka bola v minulosti aj konateľkou Agentúry Smer, s.r.o., ktorej jediným vlastníkom je strana Smer-SD," uvádza argumenty opozícia. Glváč už viackrát zdôraznil, že od roku 2006 s akoukoľvek osobou nepodniká.

Šéf OĽaNO Igor Matovič uviedol, že celkové ročné náklady na fungovanie štátnej kompy cez Dunaj ešte v roku 2013 predstavovali 490.671 eur. Nový prevádzkovateľ Ponton City však bude podľa Matoviča pri zvýšení ceny nafty o 0,50 eura na liter podľa podmienok novej zmluvy z júna 2015 pýtať za prevádzku kompy ročne 4,95 milióna eur. "To navýšenie, v podstate zlodejina, ktorá je tu spáchaná, je 908 percent v porovnaní s nákladmi, aké mal štátny podnik. Pýtame sa, či toto je boj Roberta Fica proti privatizácii nášho spoločného majetku," vyhlásil šéf OĽaNO.

Premiér vo štvrtok (10.12.) povedal, že snaha opozície o odvolanie Žigu je úplne bezdôvodná, politicky motivovaná a ide len o súčasť predvolebnej kampane. Poslanci by Žigovi podľa neho mali naopak poďakovať, pretože významne prispel k príchodu automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko. "Minister životného prostredia bol mimoriadne dôležitým hráčom v tíme, ktorý zabezpečil podmienky pre príchod tohto obrovského investora. Urobil pre to obrovský kus práce. Preto by som využil rokovanie NR SR, aby som vyzval poslancov, nech poďakujú ministrovi Žigovi za to, že prispel k príchodu tohto obrovského investora a nerobili cirkus v podobe jeho odvolávania," vyhlásil Fico. Žiga je navyše podľa neho ministrom na svojom mieste, pretože vo svojom rezorte urobil poriadok.

Svojho ministra sa zastala v stredu (9.12.) aj vláda ako celok. Pokus opozície o vyslovenie nedôvery Žigovi označila za neodôvodnený, opierajúci sa o nepravdivé a nepodložené tvrdenia. "Je zjavné, že pokus skupiny poslancov Národnej rady SR o odvolanie ministra životného prostredia je prejavom účelového úsilia opozície diskreditovať úspechy vlády SR v rezorte životného prostredia pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami," odkázala vláda.

P. ŽIGA: Štát pri kompe neprišiel o jediné euro, nikto nič neukradol


Štát v prípade kompy neprišiel o jediné euro a nikto nič neukradol. Vyhlásil to dnes v pléne NR SR minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD), ktorý v parlamente čelí opozičnému pokusu o odvolanie.

"Návrh na moje odvolanie aj s odôvodnením je zrkadlom Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý je obchodne prepojený s finančnou skupinou J&T. V návrhu sú klamstvá, polopravdy a konštrukcie. Slúži to len na prezentáciu pána Matoviča. Vôbec ma neprekvapuje, že to prichádza teraz, Igor Matovič sa riadi heslom 'čím horšie - tým lepšie'. Návrh sa snaží nabudiť dojem, že niekto mal niečo ukradnúť. Je to ale výmysel, nikto nič neukradol, štát neprišiel o jediné euro," vyhlásil Žiga.

Podľa ministra je to príbeh o tom, že jediný, kto reálne pomohol občanom šiestich obcí dotknutých výstavbou Vodného diela Gabčíkovo, je táto vláda a konkrétne Vodohospodárska výstavba. "Starostovia novú kompu privítali a vedia, že útoky sú len politikárčením," povedal Žiga.

Minister odmietol, že by bolo verejné obstarávanie na prevádzku kompy zmanipulované. "Vo vestníku bolo zverejnené oznámenie 3. novembra 2014, v európskom vestníku o deň neskôr. Teda štyri mesiace pred začiatkom súťaže bolo jasné, že sa ide obstarávať nová kompa. To je dosť času sa na súťaž pripraviť. Súťažné podklady boli zverejnené 20. februára 2015 a v európskom vestníku 23. februára 2015," pripomenul. Žiga tiež poukázal na otvorené mediálne zdroje, články o chystanej novej kompe sa začali objavovať už koncom roka 2013.

"Podľa opozície je dôkazom manipulácie aj podmienka zloženia miliónovej zábezpeky. Od januára 2013 platí nová legislatíva týkajúca sa verejného obstarávania. Miliónová zábezpeka sa dáva preto, aby sa súťaží nezúčastňovali rôzni špekulanti," vysvetlil Žiga.

V poriadku je podľa ministra aj požiadavka na kapitána I. triedy, čo je podľa opozície zbytočné. "V žiadnom prípade nejde o diskrimináciu. Na Slovensku je 84 kapitánov II. triedy a 539 kapitánov I. triedy," zdôraznil. Šéf envirorezortu zároveň poprel, že cena za služby kompy bude v konečnom dôsledku vyššia ako 25 miliónov eur. "Zmluva hovorí, že sa táto suma nemôže prekročiť," deklaroval.

Žiga tiež pripomenul, že inicioval trojnásobnú kontrolu celého procesu. "Ministerská kontrola, kontrola Úradu pre verejné obstarávanie a obrátil som sa aj na Najvyšší kontrolný úrad. Oba úrady vedú nominanti súčasnej opozície," povedal s tým, že ministerská kontrola vyhodnotila postup pri verejnom obstarávaní ako súladný so zákonom. Opozícia na toto oznámenie reagovala smiechom a potleskom.


I. MATOVIČ: Kontrola ÚVO v kauze kompa nemôže byť objektívna


Kontrola Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v kauze kompy cez Dunaj nemôže byť objektívna, lebo šéfka úradu Zita Táborská dlhodobo spolupracovala s firmou PROCESS MANAGEMENT, s.r.o. Práve tá organizovala pre štátnu Vodohospodársku výstavbu obstarávanie na kompu. Na dnešnej tlačovej konferencii na to poukázali šéf OĽaNO Igor Matovič a blogerka a líderka kandidátky Obyčajných Veronika Remišová. Pre kauzu kompa dnes minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) čelí na pôde NR SR odvolávaniu.

"Minister sa odvolával aj na kontrolu ÚVO. Zita Táborská bola členom poradného tímu pre oblasť verejného obstarávania na PPP projektoch, zmluvný partner spoločnosti PROCESS MANAGEMENT, s.r.o.," povedala Remišová, ktorá čerpala z verejne dostupného životopisu Táborskej na stránke NR SR.

Zároveň podľa jej slov Táborská v rokoch 2004 až 2006 pracovala pre Slovenské elektrárne a ako kontaktnú osobu uvádzala Miloša Šujanského. "Môže to byť len náhoda, ale jeden Miloš Šujanský je podľa obchodného registra spoločníkom PROCESS MANAGEMENT, s.r.o. Táto firma len v ostatných troch rokoch získala od Vodohospodárskej výstavby zákazky za 1,4 milióna eur," povedala Remišová.

Podľa Matoviča toto prepojenie vyvracia jeden z kľúčových argumentov Žigu o nezávislej kontrole celého obstarávania. "Ale keď rovno šéfka ÚVO je žena, ktorá dlhodobo spolupracovala s firmou organizujúcou verejné obstarávanie na kompu, tak v žiadnom prípade si nemôžme myslieť, že toto posúdenie bude objektívne. Táborská robila pre PROCESS MANAGEMENT, s.r.o., aj v čase, keď už kandidovala na šéfku ÚVO," dodal.