Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Odvolávanie šéfa ÚDZS sa má zjednodušiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda parlamentného zdravotníckeho výboru a poslanec za Smer-SD Richard Raši totiž v novele zákona o zdravotnom poistení navrhol rozšírenie možností odvolávania.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bude možné odvolať jednoduchšie. Predseda parlamentného zdravotníckeho výboru a poslanec za Smer-SD Richard Raši totiž v novele zákona o zdravotnom poistení navrhol rozšírenie možností odvolávania.

Opätovne sa tak má zaviesť možnosť odvolať predsedu úradu, ale aj členov správnej rady vládou na návrh ministra zdravotníctva aj z iných dôvodov ako v zákone vymenovaných. Dôvodom má byť to, že šéfa úradu nie je možné odvolať ani pri objektívnom zistení nedostatkov v práci a vedení úradu bez právoplatného odsúdenia za spáchanie trestného činu.

"Ide o politizáciu nezávislej kontrolnej a regulačnej inštitúcie, ktorú nebudem komentovať," reagoval pre TASR súčasný šéf ÚDZS Ján Gajdoš. Toho prvá vláda Roberta Fica zosadila v minulosti z tejto funkcie využitím podobnej legislatívnej zmeny.