Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci OĽaNO neuspeli, zákon o pôvode majetku sa sprísňovať nebude

Igor Matovič, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Ich novela mala riešiť najzásadnejší okruh problémov a urýchliť celý proces od podania návrhu až po finálne rozhodnutie súdu.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Zákon o preukazovaní pôvodu majetku sa meniť nebude. Poslanci OĽaNO dnes nepresadili novelu, ktorou chceli túto právnu normu sfunkčniť a sprísniť s cieľom vytvoriť účinný nástroj postihujúci osoby užívajúce si veľký majetok, na ktorý si nezarobili legálnym spôsobom.

"Po takmer štyroch rokoch od účinnosti nového zákona o preukazovaní pôvodu majetku vidíme, a prax nám to potvrdila, že zákon ako taký je úplne neúčinný, čo však nie je spôsobené legálnosťou všetkého majetku nachádzajúceho sa na našom území, ale bezzubosťou súčasného zákona. Tento fakt potvrdil dokonca aj generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár pri prezentovaní svojej výročnej správy v NR SR," pripomínali poslanci OĽaNO.

Ich novela mala preto riešiť najzásadnejší okruh problémov a urýchliť celý proces od podania návrhu až po finálne rozhodnutie súdu. Obyčajní navrhovali zníženie limitu majetkového prírastku z 1500-násobku minimálnej mzdy na 1500-násobok sumy životného minima, ktorý nevie majiteľ preukázať. To znamená, že pokiaľ niekto vlastní veľkú nehnuteľnosť a nevie preukázať takmer 300.000 eur a viac, ktoré použil na obstaranie daného majetku, malo sa voči nemu začať konanie.

OĽaNO tiež chcelo preniesť dôkazné bremeno z finančnej polície na osobu, ktorej majetok patrí. Podozrivá osoba by tak musela vyvracať podozrenie, že majetok nenadobudla nelegálne, ale za vlastné finančné prostriedky, príjmy alebo iné zdroje, ktoré vie doložiť.

Priamo v zákone tiež chceli zakotviť moment, od ktorého sa bude počítať hodnota majetku vo všetkých štádiách konania. "Súčasný zákon pôsobil neefektívne aj preto, že osoby, voči ktorým sa začalo konanie, previedli svoje majetky na iné osoby a následne z dôvodu ich nemajetnosti musela finančná polícia alebo prokuratúra celé konanie zastaviť a prípad nešiel ani pred súd," dodali Obyčajní.