Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončili diskusiu o rozpočte, hlasovať o ňom budú v piatok

Na archívnej snímke poslanci počas rokovania Národnej rady SR Foto: TASR – Štefan Puškáš

Minister financií Peter Kažimír po skončení rozpravy uviedol, že debata bola do veľkej miery poznamenaná tým, že v budúcom roku budú parlamentné voľby.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Poslanci NR SR skončili rokovanie o návrhu zákona o rozpočte na rok 2016. Diskusia trvala dva dni. Poslanci by mali o zákone roka hlasovať v piatok (20.11.) dopoludnia.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) po skončení rozpravy uviedol, že debata bola do veľkej miery poznamenaná tým, že v budúcom roku budú parlamentné voľby. "Všetko bude poznamenané optikou volieb v najbližších týždňoch. Väčšina z nás sa tu asi stretne na ustanovujúcej schôdzi v apríli alebo koncom marca. Rozdajú sa karty a niekto bude na tej a niekto na inej strane. Výmena stráží v tejto krajine funguje a nemyslím, že to bude inak v budúcom roku," konštatoval na záver šiesteho dňa 58. schôdze parlamentu minister financií.

Trval na tom, že budúcoročný rozpočet predstavuje plán udržateľného hospodárenia Slovenska. "Je v súlade so všetkými pravidlami, ku ktorým nás zaväzuje členstvo v eurozóne. Tej predvolebnosti zodpovedala aj kritika niektorých opozičných poslancov, ktorí sa snažia niekoľko mesiacov pred voľbami zaujať. Z tejto opozície de facto zazneli už aj volebné sľuby," povedal Kažimír.

Zároveň obhajoval sociálne balíčky súčasnej vlády. "Výčitky na zvyšovanie kapacít materských škôl, ak hovoríme o podpore cestovného ruchu mimo sezóny cez návštevy našich žiakov a študentov, ak hovoríme o mnohých ďalších opatreniach, sú nasmerované tak, aby mali nejaký synergický efekt," vysvetlil Kažimír. Upozornil tiež, že cieľom rozpočtu je podporovať ekonomiku a zvyšovať zamestnanosť.

Opozičný poslanec Alojz Hlina ako posledný rečník v rozprave konštatoval, že by v rozpočte popresúval peniaze z niektorých kapitol a dal by ich učiteľom. "Učitelia nie sú ďaleko od pravdy, že peniaze v rozpočte sú," konštatoval Hlina. Napríklad spomenul, že 4,5 milióna eur by malo ísť na výstavbu Národného futbalového štadióna. "Vlastníci štadiónov sú bohatí ľudia. Ja mám pocit, že my ideme za štátne peniaze niekomu stavať štadión. Keď to v školách vyzerá zle, tak ja by som tie peniaze smeroval tam," povedal. Ďalších 2,5 milióna eur sa má podľa neho dať na startupy. "Po skúsenosti s konferenciou by ste to mohli dať radšej učiteľom," povedal Hlina s tým, že takto by našiel 80 až 90 miliónov eur v rozpočte, ktoré by mohli smerovať do školstva.

V závere rokovania predseda parlamentu doplnil do programu schôdze nový bod. Minister financií predloží dokument, v ktorom zdôvodní výšku dlhu a predstaví návrh opatrení na jeho zníženie. Poslanci budú pokračovať v rokovaní v piatok (20.11.). Na rad by mal prísť návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne na budúci rok.