Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ostrý incident na koniec schôdze, na poslancov smerovala stolička

Foto: TASR

Zákonodarcovia dianie na balkóne zväčša mlčky sledovali.

Bratislava 13. februára (TASR) - Ostrý incident poznačil záver dnešnej mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej sa opozícia neúspešne pokúsila odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Konflikt vyvolali nespokojní občania sledujúci dianie v sále z balkóna určeného pre verejnosť.

"Už to nebudeme trpieť ani tolerovať," kričala žena. Ďalšia sa vzápätí pokúsila na poslancov z výšky asi štyroch metrov zhodiť stoličku. V poslednej chvíli jej v tom zabránili ochrankári, ktorí ju vyviedli. Protestujúci jej naopak tlieskali. "Hanbite sa, vrahovia. Príde sem národ, ale už so zbraňou v ruke. Toto si dovoľujete k občanom? Hanbite sa každý jeden, koľko vás tu je," kričal starší pán. Zákonodarcovia dianie na balkóne zväčša mlčky sledovali.

Poslancom tiež vyčítali, že na rokovaní bola len hŕstka poslancov a zišli sa až na hlasovanie. "Je vás tu päť a pol, aj to sa bavíte. Ani vás nezaujíma, o čom sa bavíte, a potom to takto vyzerá," kričala pani v stredných rokoch.





Poslanci sa zhodujú, že takéto prejavy nepatria do parlamentu

"Nemalo sa to stať. Poslanci za KDH vždy presadzovali politickú kultúru a diskusiu v parlamente, ale tá nesmie byť ani násilná, ani vulgárna. Tieto prejavy nepatria do demokratického parlamentu, preto sa od nich dištancujeme a nič s nimi nemáme spoločné," povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Martin Poliačik z SaS je veľmi nešťastný z toho, čo sa stalo. "Ide to proti snahám, aby parlament bol otvorený voči verejnosti a aby bol miestom, kde sa aj novinári, aj verejnosť môžu pohybovať, hovoriť s poslancami. A to, čo sa dnes stalo, je len ďalší argument pre obmedzovanie práce novinárov, aj pohybu verejnosti v Národnej rade," vysvetlil Poliačik.

Dušan Jarjabek zo Smeru-SD tvrdí, že chápe ženu, ktorá sa pokúsila zhodiť stoličku na poslancov, keďže má nejaký problém. Ale to podľa neho neznamená, že má ohrozovať niekoho zabitím. "Keby tá stolička spadla na poslancov, mohlo dôjsť aj k tragédii. To sa nesmie stať toto. Presiahlo to istý rubikon," uviedol. Je mu ľúto, že k takému niečomu došlo. Na otázku, či v reakcii na tento incident dôjde k ďalším obmedzeniam pre novinárov, povedal, že novinári ho nespôsobili. Prípadom sa bude zaoberať polícia.