Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Dávky a príspevky v hmotnej núdzi nebudú podliehať exekúciám

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Sociálne odkázaní dlžníci si podľa poslancov SDKÚ často ani nehľadajú prácu, ktorá by im priniesla príjem, len aby sa exekúciám vyhli.

Bratislava 14. februára (TASR) - Poslanci z opozičnej SDKÚ-DS neuspeli v Národnej rade (NR) SR s návrhom na to, aby aj dávky a príspevky v hmotnej núdzi podliehali exekúciám.

Plénum pri dnešnom hlasovaní neodobrilo návrh novely exekučného poriadku od Ľudovíta Kaníka, Pavla Freša a Viliama Novotného (všetci SDKÚ-DS).

V súčasnosti sa podľa strany poberatelia týchto dávok vyhýbajú plateniu svojich pohľadávok. Sociálne odkázaní dlžníci si často ani nehľadajú prácu, ktorá by im priniesla príjem, len aby sa exekúciám vyhli. Predkladatelia návrhu preto chceli na riešenie tejto situácie umožniť exekúcie aj na dávky a príspevky v hmotnej núdzi do výšky jednej tretiny priznanej sumy týchto dávok.

Ďalším cieľom novely exekučného zákona bolo zabezpečiť to, aby ľudia neboli pre malé pohľadávky zaťažovaní pri ich vymáhaní formou exekúcie nadmernými nákladmi, ktoré si ako odmenu účtujú exekútori. "Súčasná právna úprava totiž vytvára stav, keď pri malých dlžných sumách vymáhaných exekútormi výška konečnej sumy často výrazne presahuje pôvodnú pohľadávku," odôvodňovali poslanci. Preto v novele navrhovali, aby odmena pre exekútora nemohla presiahnuť hodnotu samotnej dlžoby."