Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Pozemkový fond nebude aj naďalej zverejňovať pri prevodoch aj ich cenu

Zsolt Simon Foto: TASR/Pavel Neubauer

Parlament dnes neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o pozemkových úpravách, ktorý mal túto novinku zaviesť do praxe.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Slovenský pozemkový fond (SPF) nebude aj naďalej zverejňovať pri zmluvách v prípade reštitúcií či predaji pozemkov aj ich cenu. Plénum Národnej rady (NR) SR dnes totiž neposunulo do druhého čítania návrh novely zákona o pozemkových úpravách, ktorý mal túto novinku zaviesť do praxe.

Novelu parlamentu predložila trojica opozičných poslancov Zsolt Simon (nezaradený), Jozef Rajtár (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA). "Nemá to žiadny ekonomický dosah, len zabezpečiť väčšiu kontrolu SPF," odôvodnil Simon zámer predkladateľov. Bol by to podľa neho krok k vyššej transparentnosti.

"Keď máte všetky informácie na internete, ale nemáte tam cenu, ako skontrolujete, či SPF koná tak, ako mu zákon káže," kládol otázku Simon. Spolupredkladateľ novely Rajtár doplnil, že takéto opatrenie by bolo bez akýchkoľvek nákladov, pretože SPF už zverejňuje celú škálu údajov pri prevodoch pozemkov a teraz k tomu iba pridá cenu.

"Bol by to obrovský skok vo zvýšení transparentnosti tam, kde bola doteraz tma a kde sa nadivoko rôznym spôsobom prevádzali pozemky," opísal Rajtár.