Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Veľké tendre nad 100 miliónov eur chce Hlina odobrovať v parlamente

Poslanec Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Novela ustanovuje tiež, že verejný obstarávateľ musí bezodkladne zmluvu po jej uzatvorení zaslať Úradu vlády SR.

Bratislava 4. júna (TASR) - Verejné obstarávania s hodnotou zákazky nad 100 miliónov eur by mal od novembra schvaľovať parlament, ktorý by potvrdil, že zmluva je v súlade s verejným záujmom. Ak to neurobí, kontrakt platiť nebude. V novele zákona o verejnom obstarávaní to navrhuje poslanec KDH Alojz Hlina. NR SR sa bude právnou normou zaoberať na júnovom zasadnutí pléna.

Hlina podľa svojich slov zákonom reaguje na tendenciu uzatvárať pre štát ekonomicky a právne čoraz viac nevýhodné zmluvy na dodanie tovaru, uskutočnenie stavebných prác alebo na poskytnutie služieb. "Národná rada SR je najvyšším orgánom štátnej moci v Slovenskej republike a jediným zákonodarným orgánom a ako taký má v SR nepochybne právo ustanoviť zákonom špeciálnu podmienku pre nadobudnutie účinnosti takýchto zmlúv," uviedol Hlina.

Samotný kontrakt má nadobudnúť účinnosť deň po schválení v parlamente. Ak však NR SR do šiestich mesiacov od uzavretia zmluvy neschváli potrebné uznesenie, platí, že k uzavretiu zmluvy nedošlo.

Novela ustanovuje tiež, že verejný obstarávateľ musí bezodkladne zmluvu po jej uzatvorení zaslať Úradu vlády SR. Ten bude zodpovedať za jej bezodkladné predloženie na rokovanie parlamentu.