Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Volebné zákony sa dostanú do parlamentu v januári

Rokovanie parlamentu Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister pôvodne plánoval, že sa zákony dotknú už jarných prezidentských volieb. S tým mala opozícia problém.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Volebné zákony sa do parlamentu dostanú až v januári. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) totiž požiadal predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) o ich presunutie po novom roku. TASR to potvrdil Paškov hovorca Pavol Chovanec.

Kaliňák o presunutie zákonov nepožiadal prvýkrát. Volebné kódexy boli na programe minulej schôdze, napokon sa nimi však poslanci nezaoberali. Stále boli otvorené niektoré otázky, na ktorých sa Kaliňák nevedel s opozíciou dohodnúť. Doriešiť treba kontrolnú volebnú komisiu. Minister si vzal čas, aby zanalyzoval, ako to funguje v zahraničí a čím by sa dalo inšpirovať. S opozíciou od minulej schôdze nerokoval.

"Ministerstvo vnútra momentálne analyzuje, ako fungujú kontrolné orgány volieb v členských krajinách EÚ, od ktorých sa plánujeme inšpirovať. Následne sa zvolá stretnutie s opozíciou, kde budeme pokračovať v rokovaniach v snahe nájsť optimálne riešenie," povedal pre TASR hovorca rezortu vnútra Ivan Netík.

Volebné zákony majú zjednotiť pravidlá pre všetky voľby. Majú tiež zaviesť finančné stropy pre kampane, volebné moratórium pre všetky voľby, ktoré v súčasnosti platí len pre niektoré. Rovnako sa majú zakázať zverejňovať predvolebné prieskumy a to dva týždne pred voľbami, pôvodný návrh počítal s tromi týždňami, minister sa však napokon s opozíciou dohodol na dvoch.

Problematický bol aj zákaz vedenia kampane tretími stranami. Aj tu dospel minister s opozíciou k dohode, že tretie strany, napríklad mimovládne organizácie alebo aj jednotlivci, budú môcť viesť kampaň, ale napríklad budú musieť mať zriadený transparentný účet.

Naďalej zostala otvorená otázka nezávislej kontrolnej komisie. Zatiaľ je dohoda na paritnom zastúpení opozície a koalície v tejto komisii. Rieši sa, kto ďalší v nej má byť. "Či už nejakí zástupcovia nominovaní Ústavným súdom SR, priamo sudcovia, hovorili sme aj o bývalých prezidentoch. Tých názorov je viac, preto skúsime vytvoriť ucelenú analýzu jednotlivých fixných komisií zo systémov demokratických krajín," vysvetlil ešte v októbri Kaliňák.

Minister pôvodne plánoval, že sa zákony dotknú už jarných prezidentských volieb. S tým mala opozícia problém, keďže kampaň už beží a podľa nej by teda došlo k zmene pravidiel uprostred hry. Keďže sa zákony presúvajú až na januárovú schôdzu, prezidentských volieb sa zrejme nedotknú.