Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozičná OĽANO reaguje na koaličný dodatok a novú ministerku školstva

Na archívnej snímke opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa poslankyne V. Remišovej bola vládna kríza o prehadzovaní si zodpovednosti za 600-miliónový škandál na ministerstve školstva.


Bratislava 11. septembra (TASR) – Kríza vo vládnej koalícii určite nebola krízou komunikácie, ako to tvrdia koaliční predstavitelia. Myslí si to poslankyňa opozičného hnutia OĽaNO Veronika Remišová.

"Vládna kríza bola v skutočnosti o prehadzovaní si zodpovednosti za 600-miliónový škandál na ministerstve školstva, o teplých miestach v štátnej správe a zrejme aj o miliardových kšeftoch pri nákupe zbraní na ministerstve obrany," vyhlásila dnes Remišová na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Reagovala tak na podpis dodatku ku koaličnej zmluve, ktorým predsedovia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd ukončili koaličnú krízu.



"Koalícii preto budeme dávať pozor na prsty," avizovala poslankyňa. Zdá sa, podľa jej slov, že koalícia ešte nejaký čas vydrží. "Predsa len, miliardy z eurofondov a štátnych zákaziek sú silným lepidlom," konštatovala.

Po mesiaci hádok, hrozieb a vydierania sa tak podľa Remišovej bude koalícia snáď zaoberať aj niečím iným ako vzájomnými spormi. "Zdá sa, že rokovania boli skutočne ťažké a výsledkom sú zásadné zmeny pre občanov," zhodnotila poslankyňa.

Myslela tým napríklad to, že koalícia sa dohodla na pravidelných stretnutiach každý pondelok. Pripomenula však, že priamo v parlamente sedí jeho predseda Andrej Danko (SNS) vedľa podpredsedu Bélu Bugára (Most-Híd) a premiér Robert Fico (Smer-SD) má kanceláriu necelý kilometer od parlamentu. "Páni vyriešili takýto komplikovaný problém iba po mesiaci hádok, hrozieb a vzájomného vydierania sa," konštatovala Remišová.

Druhým zásadným rozhodnutím je podľa nej napríklad to, že po novom ministri svoje návrhy neprinesú na vládu len tak, ale ich deň vopred pošlú koaličným partnerom. Podľa Remišovej sú však návrhy zákonov a vyhlášok dlhé týždne pred rokovaním vlády zverejnené na internete a v rámci pripomienkovania sa k nim vyjadrujú všetky ministerstvá.

OĽANO očakáva, že sa novej ministerke podarí zlepšiť krízový stav školstva



Martina Lubyová podľa opozičného hnutia OĽaNO-NOVA nemusí byť zlou ministerkou školstva. Čakali však niekoho, kto sa intenzívne venoval skôr školstvu.

"Hneď na začiatku jej však odporúčame, aby sa nenechala riadiť pánom Dankom ako jej predchodca, pretože to opäť nedopadne dobre," uviedlo hnutie na margo oznámenia mena novej ministerky školstva. OĽaNO-NOVA je taktiež presvedčené, že rezort mal byť odňatý strane SNS a mali by odísť ľudia, ktorí sú za chaos v rezorte školstva a škandál s eurofondmi na vedu a výskum zodpovední. "V každom prípade sa tešíme na spoluprácu a očakávame, že sa novej ministerke podarí zlepšiť krízový stav nášho školstva. Osobitne zdôrazňujeme rýchle riešenie eurofondového škandálu a pokračovanie v reforme Učiace sa Slovensko," dodalo.

Predseda SNS Andrej Danko dnes potvrdil, že novou ministerkou školstva sa stane Martina Lubyová zo Slovenskej akadémie vied. Na tomto poste vystrieda Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu. Lubyová je členkou predsedníctva Slovenskej akadémie vied (SAV).