Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V rezorte diplomacie bude poslanecký prieskum kvôli predsedníctvu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák počas oficiálneho predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v Bratislave v pondelok 22. februára 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Odhlasovali to na záver dnešného mimoriadneho zahraničného výboru, ktorý sa venoval kauze financovania podujatí k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Poslanci zahraničného výboru parlamentu uskutočnia poslanecký prieskum na ministerstve zahraničných vecí. Odhlasovali to na záver dnešného mimoriadneho výboru, ktorý sa venoval kauze financovania podujatí k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ.

Poslanci dnes pokračovali v prerušenom rokovaní. Vo štvrtok (24. 11.) pred nich predstúpil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, dnes dostali priestor bývalí zamestnanci ministerstva Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, ktorí majú podozrenie z predraženia úvodných podujatí k predsedníctvu, ako aj riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.

Výbor sa na návrh Miroslava Beblavého (nezaradený) uzniesol aj na tom, že sa obráti na plénum parlamentu, aby poverilo Najvyšší kontrolný úrad SR vykonaním kontroly v rezorte diplomacie. Podľa predsedu výboru Františka Šebeja (Most-Híd) môže ich prieskum priniesť viac svetla do kauzy. Na podozreniach mladých ľudí, ktorí pracovali na ministerstve, podľa neho môže niečo byť, na druhej strane nemá dôvod neveriť ministerstvu. "Ja nemám ucelený úsudok zatiaľ v tejto chvíli," uviedol.

Hlávkovú so Szalaiom ministerstvo v reakcii na ich tvrdenia označilo za bývalých referentov, ktorí nemali prehľad o celom procese prípravy kultúrnych podujatí. To dnes obaja odmietli. "Neboli sme prijatí ako mladí referenti," vysvetlila poslancom Hlávková, s tým že bola odborníčkou pre kultúrnu prezentáciu v pozícii štátny rada. Szalai bol hlavným štátnym radcom s druhou najvyššou platovou triedou.

Hlávková a Szalai spolu so šéfom TIS pred poslancami opätovne požiadali ministerstvo, aby zverejnilo všetky doklady ku koncertu na prezentáciu loga predsedníctva. Šípoš pritom odmietol argument rezortu, že to zákon neumožňuje. "Stotožňujem sa s potrebou transparentného prístupu verejnosti k dokumentom tohto typu," podporil požiadavku predseda výboru Šebej.

Miroslav Beblavý pripomenul obavy opozície z decembra 2014, keď sa schvaľovala výnimka z verejného obstarávania na podujatia slovenského predsedníctva. Jedným z kľúčových bodov tejto kauzy je, že ministerstvo zahraničných vecí dostalo tento bianco šek, pretože malo dôveru spoločnosti, ktorá sa však teraz stratila.

"Ministerstvo nehovorí pravdu, manipuluje, zatajuje, nechce zverejňovať zmluvy. Potom sa nečudujme, že dôvera neexistuje," uviedol opozičný poslanec. Štátny tajomník ministerstva Ivan Korčok, ktorý na výbore zastupoval rezort, takúto kritiku odmietol. Výnimka z obstarávania podľa neho nebola bianco šekom, pretože bolo presne definované, ako môže ministerstvo postupovať.

Zuzana Hlávková, ktorá kauzu odštartovala zverejnením svojho blogu, nie je spokojná s vysvetleniami ministra Lajčáka ani ďalších predstaviteľom ministerstva. "Neviem, prečo konajú tak, ako konajú, ale myslím si, že keby naozaj chceli dokázať, že je všetko v poriadku, tak môžu poskytnúť všetky faktúry, všetky zmluvy a takisto ľudí, ktorí na tom konkrétne pracovali," uviedla.

Februárový koncert v Slovenskom národnom divadle na predstavenie loga slovenského predsedníctva zabezpečovala pre ministerstvo agentúra Evka. Tá vzišla z prieskumu trhu, keď rezort oslovil tri agentúry a vybral najlepšiu. "My sme nevedeli dopredu jej meno. Nám bolo povedané naším nadriadeným, že to mala byť agentúra blízka Smeru-SD," uviedla dnes novinárom Hlávková a potvrdil to aj Szalai. "Určite v tomto kontexte pochopíte naše rozhodnutie odísť z ministerstva, keď sme videli, že to podujatie sa koná takýmto spôsobom," doplnil.