Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NRSR: Spotrebiteľské návrhy vystriedajú zmeny v justícii a manželstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci sa do rokovacej sály vrátia vo štvrtok 20. marca.

Bratislava 19. marca (TASR) - Zákony z dielne rezortu hospodárstva dominovali záveru druhého rokovacieho dňa 33. schôdze Národnej rady SR. Zmeny, ktoré majú zlepšiť ochranu spotrebiteľa, či zmeny v oblasti tepelnej energetiky zaujali však len pár poslancov. V pléne počúvalo v závere dňa asi 10 zo 150 zákonodarcov.

Poslanci sa do rokovacej sály vrátia vo štvrtok 20. marca. Hneď od rána ich zamestnajú ústavné zmeny, ktoré majú prispieť k zásadným zmenám v justícii a zadefinovať v ústave manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy.

V závere dňa hovorili o novele zákona o ochrane spotrebiteľa. Tá počíta s lepšou ochranou pre tých, ktorí kupujú tovary či služby na objednávku. Spotrebitelia by mali byť lepšie chránení aj od podomových predajcov, či na rôznych prezentáciách. O novele má parlament rozhodovať vo štvrtok (20.3.).

Rovnako má hlasovať aj o novele o tepelnej energetike. Mala by pridať obciam nové povinnosti. Ak návrh prejde, obce budú musieť minimálne raz za päť rokov prerokovať v rámci obecného zastupiteľstva aktualizovanú koncepciu rozvoja obce v oblasti tepelnej energetiky.

Posledným bodom dnešného rokovania boli úpravy podmienok predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach. Podľa príslušnej novely zákona by mal správu trhoviska, tržnice a príležitostného trhu vykonávať po novom ich zriaďovateľ.

Nezaradený poslanec Alojz Hlina by chcel novelu ešte upraviť. Navrhol, aby pestovatelia či chovatelia, ktorí chcú svoje produkty predávať na trhoch, museli okrem čestného vyhlásenia predložiť aj dôkaz o tom, že vlastnia pozemok, kde pestujú či chovajú. Aj o tejto novele majú poslanci rozhodnúť vo štvrtok.