Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. Danko nateraz nemieni vyhlásiť novú voľbu kandidátov na sudcov

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Michal Svítok

O podporné stanovisko k svojmu postoju požiada parlamentný ústavnoprávny výbor. Kancelárii prezidenta SR odporúča, aby sa zamyslela, čo ďalej s Ústavným súdom SR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odmieta vyhlásiť novú voľbu kandidátov na chýbajúcich ústavných sudcov, kým nebude rozhodnuté o sťažnosti neúspešných kandidátov. O podporné stanovisko k svojmu postoju požiada parlamentný ústavnoprávny výbor.

Kancelárii prezidenta SR odporúča, aby sa zamyslela, čo ďalej s Ústavným súdom (ÚS) SR, ktorému chýbajú sudcovia. Danko zároveň plánuje ďalej vyzývať prezidenta Andreja Kisku, aby si plnil svoje ústavné povinnosti a vymenoval kandidátov. Práve Kiskovo konanie podľa neho spôsobuje ústavnú krízu.

Danko sa už neraz vyjadril, že Kiska nemá posudzovať vhodnosť kandidátov, ktorých mu predložil parlament. Vhodnosť kandidáta posudzoval aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý nevymenoval parlamentom zvoleného Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Spochybňoval spôsob voľby, ktorá bola podľa Ústavného súdu v poriadku, aj jeho morálny profil.

Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné potom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila NR SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Následne došlo k sporom o to, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom senát ÚS rozhodol, že prezident porušil práva sťažujúcich sa kandidátov. Kiska označil rozhodnutia ÚS ako vnútorne rozporné.

O situácii na Ústavnom súde, kde dlhodobo chýbajú traja sudcovia, hovorila v novembri predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková s predsedom Benátskej komisie Giannim Buquicchiom. Zhodli sa pritom na potrebe promptného doplnenia počtu ústavných sudcov.

S predsedom Benátskej komisie sa v pondelok stretol aj prezident SR Andrej Kiska. Po rozhovore vyhlásil, že ak NR SR nenavrhne v krátkom čase nových kandidátov na ústavných sudcov, požiada Benátsku komisiu o právny názor k situácii okolo voľby kandidátov a menovania sudcov ÚS SR. "Mám záujem o to, aby sme do budúcnosti odstránili právne aj politické pochybnosti a rozpory, do ktorých nás uvrhli niektoré rozhodnutia Ústavného súdu," uviedol prezident.