Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Danko nie je povinný vysvetľovať výboru svoj prejav v Štátnej dume

Na archívnej snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda parlamentu už skôr vyhlásil, že uznesenie Zahraničného výboru NR SR nie je v súlade s Rokovacím poriadkom NR SR.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) nie je povinný dostaviť sa na rokovanie Zahraničného výboru NR SR a vysvetľovať poslancom svoj prejav v ruskej Štátnej dume. Môže to urobiť dobrovoľne. Uznesenie o tom, že šéf parlamentu takúto povinnosť nemá, v utorok prijal Ústavnoprávny výbor NR SR. Na tento orgán sa obrátil Danko potom, ako ho o vysvetlenie požiadal zahraničný výbor.

"Ani Ústava SR ani Rokovací poriadok NR SR neupravujú povinnosť predsedu parlamentu dostaviť sa na rokovanie výboru. Uznesenie, ktoré prijal zahraničný výbor, preto nemožno vykladať tak, že by bolo povinnosťou predsedu prísť na schôdzu výboru," povedal pre TASR predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD).

Danko už skôr vyhlásil, že uznesenie Zahraničného výboru NR SR nie je v súlade s Rokovacím poriadkom NR SR. Povedal však, že svoje vystúpenie v Štátnej dume poslancom vysvetlí. "Po mojom návrate z Ruska vnímam rôzne nálady obyvateľstva a výsledkom diskusií je aj toto rozhodnutie výboru. Neexistuje však možnosť uloženia takejto povinnosti predsedovi parlamentu. Ale na zlé rozhodnutie netreba reagovať zlom. Preto pozvem poslancov zahraničného výboru alebo pôjdem na výbor a vysvetlím im, aké dôležité je nemať čierno-biele videnie," avizoval Danko.

Andrej Danko tvrdí, že počas návštevy v Rusku videl štát, v ktorom si podávajú ruky svetoví politici. "Máme všetkých Rusov odsudzovať kvôli tomu, že mali komunizmus? Prestaňme haniť raz Američanov, raz Rusov, prestaňme sa hádať a polarizovať," apeloval s poukázaním na hrozbu, že nám v rámci hospodárskej spolupráce s Ruskom môže utiecť vlak, preto chce iniciovať aj ďalšie návštevy tohto štátu. Podľa šéfa NR SR by nám mohol byť vzorom český prezident Miloš Zeman, lebo ten, keď navštívi USA, prijme ho tamojšia hlava štátu, a to isté platí v Číne či Rusku.

Na margo anexie Krymu Ruskom Danko vo uviedol, že povojnové usporiadanie Európy by malo ostať zachované. "Ale nie som historikom, aby som povedal áno alebo nie," zdôraznil s dôvetkom, že o tejto téme sa hovorilo aj v Rusku za okrúhlym stolom.

O predvolaní Danka rozhodli opoziční poslanci, ktorí majú v zahraničnom výbore väčšinu. Koaliční členovia, vrátane predsedu výboru Františka Šebeja (Most-Híd), boli proti. "Oficiálna zahraničná politika Slovenska je iná ako to, čo prezentoval predseda parlamentu Danko v ruskej Dume. Preto by som chcel počuť jeho vysvetlenie aj stanovisko ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD," vysvetľoval Zsolt Simon (nezaradený).

Predseda zahraničného výboru Šebej Dankovo vystúpenie v Dume kritizoval. Rokovací poriadok však podľa jeho slov nepredpokladá, že výbory majú právomoc pozývať si na rokovanie iných predstaviteľov parlamentu, aby skladali účty. Ako tvrdí, túto právomoc má výbor voči vláde.

Danko vystúpil v Štátnej dume 15. novembra počas oficiálnej návštevy Ruska. Za to si vyslúžil kritiku opozície, europoslancov aj Šebeja. Minister zahraničných vecí Lajčák povedal, že s ním prejav nekonzultoval. Danko si za svojím vystúpením stojí a považuje za česť, že mohol rečniť pred ruskými poslancami.

Šéf slovenského parlamentu v Dume napríklad povedal, že bez silného Ruska nie je možný mier vo svete a tiež ocenil schopnosť Ruskej federácie "riešiť problémy korektným dialógom". Zároveň hovoril o posilnení výučby ruštiny na Slovensku. Podľa Šebeja bol Dankov prejav mimo línie našej zahraničnej politiky a neslúžil slovenskej zahraničnej politike. Samotná návšteva Ruska bola podľa Šebeja chybou.

Danko nevidí problém ani v tom, že pozvanie dostal od predsedu ruského parlamentu Viačeslava Volodina, ktorý je na sankčnom zozname. Pokiaľ ide o rok 1968, ten podľa Danka odsudzujeme. To ale podľa jeho slov neznamená, že máme zabudnúť na obdobie druhej svetovej vojny, keď Rusi oslobodili našu vlasť.