Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Opozícia opäť odvolávala ministra Kaliňáka

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák počas mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 5. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Robert Kaliňák čelil v tomto volebnom období tretíkrát odvolávaniu v parlamente.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) čelil opozičnému pokusu o odvolanie. Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd) otvoril mimoriadnu schôdzu pléna, ktorú zvolal šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) na základe 37 podpisov opozičných poslancov z SaS, OĽaNO a Sme rodina. V Kaliňákovej ministerskej kariére ide už o tretí pokus o jeho odvolanie, aktuálnym dôvodom je podľa opozície dlhodobé nezvládanie funkcie.

Odôvodnenie podaného návrhu na vyslovenie nedôvery sa začína prípadom Bašternák a najnovšia vec sú korekcie za čerpanie eurofondov. "Žiadosť o odvolanie má šesťstranové odôvodnenie. Ale keby sme mali spísať všetky podrobnosti, prečo Kaliňáka odvolať, bolo by to na dobrú knihu," povedal Jozef Rajtár (SaS). Zároveň avizoval, že dá aj nové podanie na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Kaliňák má podľa neho "toľko majetku, že sám nevie, koľko ho má".

Kaliňáka odvolávajú viac ako 11 hodín, rečniť chce ešte sedem poslancov


Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) čelí opozičnému pokusu o odvolanie už viac ako 11 hodín. Po písomne prihlásených rečníkoch prichádzajú na rad tí ústne prihlásení. Vystúpiť chcelo takto sedem poslancov.

Ako prvý vystúpil Boris Kollár (Sme rodina), ktorý si od premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vypočul, že je podozrivý z obchodovania s drogami, zo styku s mafiánmi aj v súvislosti so vzťahom k maloletým dievčatám. Premiér sa čuduje poslancom, že akceptujú takúto osobu na čele jedného z parlamentných výborov.

Kollár vyhlásil, že nemieni pokračovať v invektívach, ktoré priniesla doterajšia rozprava. Politici podľa neho nie sú na to, aby sa urážali. "Ľudia očakávajú od politikov, že im pomôžu. Bolo mi zle, keď som to počúval. Premiér namiesto toho, aby obhajoval Kaliňáka, vylieval kýble špiny," povedal Kollár. Od premiéra by očakával, že sa nezníži na túto úroveň. "Očakával som od neho vecnosť," dodal.

Šéf hnutia Sme rodina poukázal, že ľuďom prekáža dvojkoľajnosť, ktorú vláda zaviedla. Zákon podľa jeho slov neplatí pre všetkých rovnako, delia sa na občanov a "našich ľudí". "Ľudia by očakávali, že by sme si boli všetci pred zákonom rovní," zdôraznil Kollár.

Miroslav Číž zo Smeru-SD Kollárovi odkázal, že na premiéra Fica za roky, čo je vo funkcii premiéra, už opozícia vyliala nie vedrá, ale galóny špiny.

G. Grendel: Ak sa okolo Smeru-SD čo i len mihne kauza, začne sa bagatelizovať


Ak sa okolo vládneho Smeru-SD čo i len mihne nejaká kauza, predstavitelia strany to začnú bagatelizovať a hneď vedia, že sa nič nestalo. Počas rozpravy k návrhu na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) to uviedol opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO).

"A ak sa aj niečo stalo, môže za to Daniel Lipšic a Iveta Radičová, predtým to bol Mikuláš Dzurinda a jeho vlády. A výsledkom tohto prístupu je, že Igor Matovič (OĽaNO), Richard Sulík (SaS) a Boris Kollár (Sme rodina) sú podľa prieskumov verejnej mienky pre ľudí dôveryhodnejší ako čelní predstavitelia Smeru-SD," odkázal.

Grendel je však presvedčený, že Kaliňák odvolaný nebude. Domnieva sa totiž, že sa nenájde ani jeden hlas z koalície, ktorý by za jeho odvolanie hlasoval.

Koaličný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval, že s Grendelovým vystúpením síce nesúhlasí, ale oceňuje, že vystupuje slušne a bez nenávistnej emócie. "To je v opozícii vzácne. Je to kontrast medzi vami a Matovičom, ktorý tu predvádza hysterické záchvaty. Kaliňákovi viete prišiť, že si kúpil byt od človeka, ktorý bol neskôr obvinený z daňových podvodov. Ja obviňujem Igora Matoviča, že je usvedčený daňový podvodník," dodal.


M. Krajniak: Väčšina Slovákov nedôveruje polícii ani štátnej správe


Viac ako polovica občanov Slovenska nemá dôveru v políciu ani v štátnu správu. Upozornil na to v utorok podpredseda opozičného hnutia Sme rodina Milan Krajniak počas rozpravy k návrhu na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

"Až 53 percent občanov SR nedôveruje polícii pod vedením Kaliňáka, sme poslední v rámci EÚ," upozornil Krajniak na margo výsledkov Eurostatu s tým, že v Českej republike dôveruje polícii 66 percent ľudí, v Chorvátsku 55, Poľsku 54, v Maďarsku dôveruje polícii 67 percent a v Albánsku 54 percent.

"Aká je pravdepodobnosť, že sa občan obráti na políciu, ak jej väčšina ľudí nedôveruje? Ale máme tu aj štátnu správu, kde sa minister chváli reformou ESO. Z rovnakého prieskumu vyšlo, že štátnej správe nedôveruje 51 percent ľudí," upozornil.

Krajniaka tiež znepokojuje číslo, koľko percent ľudí na Slovensku by sa nebálo nahlásiť korupciu. "Až 51 percent povedalo, že by ju nenahlásilo, lebo polícii nedôveruje. Toto hovoria ľudia," odkázal.

Koaličný poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) Krajniakovi vyčítal, že hovoril mimo témy schôdze, ktorú podľa neho opozícia postavila na korekciách za chyby vo verejných obstarávaniach v rezorte vnútra. "Vediete tu prázdne reči o ľuďoch. Zamestnanosť je rekordne vysoká, miera chudoby najnižšia. Čo nám vlastne vyčítate? Áno, musíme pomáhať pracujúcim ďaleko viac. Ale čo robí pre ľudí miliardár na čele vašej strany Boris Kollár? To, že si uviažete fešný šálik z vás sociálneho hrdinu nerobí. Robíte poskoka jedinému mafiánovi v slovenskom parlamente," odkázal Blaha.

Ľ. Galko: R. Kaliňák už nemá dôveru, sú to len zvyšky straníckej disciplíny


Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už nemá v materskej strane dôveru, sú to len zvyšky poslednej straníckej disciplíny a poslušnosti. Počas rozpravy k jeho odvolaniu to vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý prosí Kaliňáka, aby odišiel z funkcie.

"Ste až nebezpečne poslušní. Kaliňákovo zotrvanie vo funkcii morálne devastuje Policajný zbor, našu mládež aj krajinu. Je to nielen nebezpečné, ale aj neospravedlniteľné a neprípustné," odkázal poslancom Smeru-SD.

Podľa Galka je neuveriteľné, že ľudia ako Béla Bugár a Lucia Žitňanská sa na tento morálny úpadok a rozklad Slovenska len pozerajú. "Most-Híd detinsky opakuje, že počká, kým sa niečo okolo Kaliňáka vyšetrí. Akoby nebolo jasné, že sa okolo neho nikdy nič nevyšetrí, lebo on je objektívnou prekážkou. Koľko chcete čakať dámy a páni z Mostu-Híd, 15 či 20 rokov?" pýtal sa.

Galko preto musí konštatovať, že politici Mostu-Híd sú spolupáchateľmi tohto abnormálneho stavu. "Som viac sklamaný z ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Je veľavravné, že dnes do NR SR ani neprišla," odkázal.

Na margo koaličnej SNS zase poznamenal, že ich postoj k Smeru-SD je zmesou vydierania a podriadenosti. "Kaliňák pre nich nie je to, na čom sa láme štát a morálka, ale artikel do obchodného vyjednávania so Smerom-SD," dodal.

Erik Tomáš (Smer-SD) vo faktickej poznámke reagoval, že z Galkovej strany to bolo výborné divadlo. "Keby to bolo v mojich rukách, nominujem vás na Oscara. Že sa nehanbíte hovoriť o čestnosti a slušnosti. Klamár, kriminálnik a bezcharakterný človek ste tu vy," odkázal.

Galkovi Tomáš pripomenul kauzu odpočúvania novinárov vojenskou tajnou službou v čase, keď šéfoval rezortu obrany. "Vy ste sa ani nemali stať ministrom obrany a ja pevne verím, že sa už k žiadnej funkcii s nejakou kompetenciou nedostanete. Vy ste súčasný eštebák. Neviem si predstaviť horšiu eštebácku metódu, ako je nelegálne odpočúvanie ľudí," dodal Tomáš.

Peter Šuca (Smer-SD) sa domnieva, že Galkovi chýba úcta, rešpekt a pokora. "Keď ste boli minister obrany, vojenské spravodajstvo bolo v dobe kamennej. Nebolo rešpektovanou organizáciou práve kvôli vám. A ľudia, ktorí nechceli plniť vaše zverské príkazy, končili na východe Slovenska," povedal.

K odvolávaniu reční najmä Kaliňák a Fico, podľa Nicholsonovej "hackli" schôdzu


Po šiestich hodinách mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), sa ešte k svojmu vystúpeniu v rozprave nedostal žiadny z ôsmich prihlásených poslancov. Priestor si berie prevažne odvolávaný minister a premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) "smeráci hackli schôdzu".

Na mimoriadnom zasadnutí opakovane už vystúpil aj premiér Robert Fico, ktorý sa svojho ministra zastával a opozícii odkazoval, že mu nebude ministrov kádrovať. "Nenecháme sa urážať," zhodne odkázala dvojica predstaviteľov vlády. Fico sa zapojil aj riadne do rozpravy, kde na neho môžu poslanci reagovať. Rovnako sa do diskusie zapája aj Kaliňák.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 5. decembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Vystupujú v podobnom duchu - obviňujú opozíciu z nedemokratických praktík a vysvetľujú, prečo strany ako SaS, OĽaNO a Sme rodina nie sú demokratickou alternatívou voči súčasnej vláde. V dvojminútových faktických poznámkach ich aktívne podporujú poslanci zo Smeru-SD.

Oponuje im opozícia, ktorá žiada Kaliňákovu hlavu za údajné opakované zlyhania vo funkcii. Kaliňákovi pripomína najmä kauzu Bašternák, nedôveru ľudí v políciu. Hovorí o mafiánskom riadení štátu pod taktovkou Smeru-SD. To všetko však prevažne v dvojminútových faktických poznámkach, pretože sa ešte k rečníckemu pultu nedostali. Rečnil tam iba predkladateľ Jozef Rajtár (SaS), ktorý zhrnul dôvody na odvolanie Kaliňáka.

Poslanci Smeru-SD obvinenia odmietajú a mimoriadne rokovanie si pochvaľujú, hoci ho považujú za zbytočné. "Minister vnútra odvolaný nebude," vyhlásil Dušan Jarjabek. On aj Ľuboš Blaha (obaja Smer-SD) zároveň poznamenali, že hoci ide o zbytočnú schôdzu, má aj svoju výhodu. "Zbližuje nás," zhodne uviedli v pléne.

Keďže sa do diskusie hlásia členovia vlády, odďaľujú sa vystúpenia poslancov prihlásených do rozpravy. Členovia vlády majú totiž prednosť, podobne ako vedenie parlamentu a predkladatelia návrhu, o ktorom plénum diskutuje. Vždy, keď sa prihlásia, dostanú slovo a nemajú obmedzený čas. Ostatní majú časové limity.

Na svoj priestor čaká osem poslancov, ktorí sú do diskusie prihlásení písomne. Keď vyčerpajú svoje vystúpenia, budú sa môcť zákonodarcovia prihlásiť ešte ústne. Snemovňa sa dohodla, že rokovať bude aj po 19.00 h, kedy sa zvyčajne končí rokovací deň. Rokovanie potrvá ešte niekoľko hodín.


R. Kaliňák: Polícia za posledných desať rokov zmenila ráz tejto krajiny


Polícia za posledných desať rokov zmenila ráz tejto krajiny, zo Slovenska je štandardný štát, kde organizovaní zločinci sú v base a odhaľujú sa príbehy starých vrážd. Vyhlásil to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na pôde NR SR, kde čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Šéf rezortu reagoval na slová Anny Zemanovej (SaS), podľa ktorej je polícia nefunkčná.

"Keď sme preberali vládu v roku 2006, dôvera k polícii bola od 35 do 42 percent. Dnes je cez 50 percent, dôvera jednoznačne stúpla," odkázal Kaliňák. Na obranu polície tiež uviedol, že v roku 2006 bolo spáchaných 115.000 trestných činov, minulý rok 76.000, pričom stúpla ich objasnenosť. "O takmer 70 percent klesol počet ukradnutých áut, pričom každé tretie sa vráti majiteľovi," konštatoval minister s dôvetkom, že policajti si zaslúžia uznanie.

Podľa Kaliňákových slov majú niektorí opoziční poslanci vo zvyku vyhrážať sa policajtom, vyšetrovateľom či prokurátorom. "Osočujete konkrétnych ľudí. Často si beriete do úst špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika či generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. V roku 2006 Slovensko patrilo ku krajinám s najvyšším počtom nájomných vrážd. V tom čase sme naozaj žili v mafiánskom štáte. Napriek tomu sa našli ľudia, ktorí mali odvahu a postavili sa tomu násiliu. Jeden z nich bol Dušan Kováčik," odkázal Kaliňák s tým, že tomuto človeku môžme len ďakovať.

Líder OĽaNO Igor Matovič Kaliňáka vo faktickej poznámke upozornil, že podľa Eurostatu má dôveru v políciu na Slovensku najmenej ľudí v rámci krajín EÚ. "A to je výsledok najlepšieho ministra vnútra. A je zaujímavé, ak o mafiánskom štáte hovorí konkurzný mafián. Kaliňák začínal ako konkurzný mafián, dnes je mafiánom v politike," odkázal Matovič.

Zemanová uistila, že si váži poctivých policajtov, ktorých je veľa. "Problém je vo vedení. Polícia má slabú dôveru vo verejnosti a je to aj o tom, že na čele polície a rezortu sú skompromitovaní ľudia, ako vy a policajný prezident Tibor Gašpar," povedala.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko odkázal, že mafiáni boli chytaní a zatýkaní za čias Daniela Lipšica. "Za vás boli súdení a vy na tom nemáte žiadnu zásluhu. Zásluhy by ste fakt kradnúť nemuseli, lebo to sa nepatrí," povedal. Galko tiež nesúhlasí, že všetci mafiáni už sedia vo väzení. "Jedna mafiánska hlava behá po slobode a ja som presvedčený, že raz bude niesť za svoje činy zodpovednosť. Tou hlavou ste vy sám," dodal.

R. Fico: Chýba mi M. Dzurinda a I. Mikloš


Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) chýba v parlamente Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. "Čo by som dnes dal za to, aby tu sedeli normálne štandardné politické strany, ktoré sa s nami budú normálne hádať, ktoré budú s nami viesť normálny programový konflikt," povzdychol si Fico v pléne, kde už druhýkrát vystúpil k návrhu na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

V SaS, OĽaNO a Sme rodina nevidí alternatívu voči svojej vláde a v sále na nich opäť útočil. "Akú alternatívu nám ponúkate? Nedemokratickú SaS, stranu OĽaNO, všetci sa vopchajú do malého výťahu, štyria sú v ňom, na jej čele stojí uznaný daňový podvodník. Tretia strana, na čele ktorej stojí človek podozrivý z obchodovania s drogami, zo styku s mafiánmi a je podozrivý pokiaľ ide o vzťahy k maloletým dievčatám. Toto tu máme ako alternatívu tomu, čo tu dnes je," hovoril Fico.



SaS je podľa Fica strana, ktorá má blízko ku kradnutiu, k odpočúvaniu, k zneužívaniu moci, k foteniu lístkov v tajnej voľbe. "K nedemokratickým metódam, ktoré moja strana nikdy nepoužívala," vyhlásil Fico. V tejto súvislosti pripomenul napríklad fotenie hlasovacích lístkov pri voľbe generálneho prokurátora, odpočúvanie novinárov a sekretárok bývalým ministrom obrany Ľubomírom Galkom (SaS) či to, ako Richard Sulík (SaS) na čele parlamentu obmedzoval časový priestor pre vystúpenie opozície, v ktorej bol vtedy aj Smer-SD. Fico sa tiež pýta SaS, kde bola, keď za Radičovej vlády boli kauzy ako platinové sitká či prenájom daňového úradu v Košiciach. "Boli ste ticho," odkázal poslancom SaS s tým, že ich nepočul ani pri kauze Osrblie.

Matoviča označil za úradne uznaného daňového podvodníka, ktorý na daňové podvody zneužil svoju matku. Matovič sa pri Ficovom vystúpení postavil pred neho, čo premiér komentoval. "Nemáme krajšieho daňového podvodníka ako tento pán v rifliach. Postavili ste sa predo mňa mysliac si, že tu odpadnem. Ja sa vás nebojím pán Matovič, ja vám to budem hovoriť do očí od rána do večera," povedal Fico, ktorý skritizoval aj Veroniku Remišovú. Podľa Fica je to herečka, ktorej neprekáža, že na čele hnutia OĽaNO je daňový podvodník.

Keď Fico prešiel k Borisovi Kollárovi, Matovič si sadol na miesto. Pri Kollárovi premiér zopakoval, že ide o človeka podozrivého z obchodovania s drogami a pre kontakty s mafiou. "Normálny muž nemôže mať vzťah k 13-ročným dievčatám. Nechápem, ako môžete akceptovať, že je predsedom výboru," obrátil sa na poslancov premiér.

Smer-SD sa podľa Ficových slov na rozdiel od opozičných strán nikdy nespreneveril demokratickým pravidlám hry. "Vždy sme išli do férovej demokratickej súťaže a pôjdeme do nej aj pri ďalších voľbách," vyhlásil Fico. Smer-SD podľa jeho slov platí daň za dlhovekosť, ale svoj mandát získal legitímne v demokratických voľbách. Opozícii odkazuje, že ak chce spravovať krajinu podľa svojich predstáv, nech vyhrá voľby a zostaví vládu.

Fico si za svoje vystúpenie vyslúžil vlnu kritiky od opozície. Medzi inými bránila svoju stranu aj Natália Blahová z SaS. "Toto je bezprávna krajina, neexistuje tu spravodlivosť a vymožiteľnosť práva. Šikanujete a deštruujete túto krajinu. Choďte do zabudnutia, najlepšie všetci a hneď," odkázala vládnej koalícii na čele s Ficom.

R. Kaliňák: V návrhu na moje odvolanie je 20 lží, klamstiev a demagógií


Opozičný návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) je slabý, postavený na vode a obsahuje 20 preukázateľných lží, klamstiev a demagógií. V pléne NR SR to vo viac ako hodinovom prejave uviedol samotný Kaliňák, ktorý uvažuje, prečo je na neho taká poľovačka.



"Sedia tu ľudia, ktorí používajú lož, resp. nevedomosť či nevzdelanosť ako pracovnú metódu," povedal Kaliňák a poukázal najmä na poslanca Jozefa Rajtára (SaS), ktorý za opozíciu návrh na jeho odvolanie predkladá.

Minister vnútra najskôr uviedol, že Rajtár je klamár, veľký zbabelec a podvodník. "Ako je možné, že človek, ktorý sa chváli, že vyštudoval manažment, sa môže dopúšťať takých fatálnych ekonomických nezmyslov? Mám tri byty a to platí aj teraz. Stačí vedieť základnú matematiku. Vy ste moje majetkové priznania ani nevideli a vychádzali ste z nejakej digitálnej podoby, ktorá nemusí odzrkadľovať skutočnosť," odkázal na margo Rajtárovej výčitky, že Kaliňák ani nevie, koľko bytov vlastní.

a snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák (SMER-SD) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 5. decembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf rezortu vnútra tiež tvrdí, že Rajtár vysokú školu v skutočnosti neabsolvoval, napriek tomu sa k titulu hlási. "Vyštudovali ste šesťmesačný kurz na škole, ktorá je špecialista na vzdelávanie cez internet. Píše sa tam, že pre vstup do programu sa nevyžaduje žiadne predchádzajúce vzdelanie. Vyžaduje sa osobný počítač, prístup na internet a osobná disciplína. Podľa našich zákonov to nereprezentuje vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa," podčiarkol.

Kaliňák uistil, že nemá nič proti stredoškolsky vzdelaným ľuďom, prekáža mu však, že Rajtár predstiera, že má vysokú školu a dokonca to mal aj zneužiť. Podľa ministra totiž pôsobil ako člen dozornej rady v štátnej akciovke Slovenská konsolidačná, na čo treba vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Zároveň mal Rajtár ako člen dozornej rady schváliť predaj pohľadávky vo výške 4,5 milióna eur za 18.000 eur. "To je Bašternák čistý amatér oproti vám," povedal Kaliňák.

Minister priznal, že počas prvých dvoch schôdzí, na ktorých čelil odvolávaniu, zanedbal komunikáciu. "Niektorí novinári mi vyčítajú, že som mal lepšie komunikovať, ale úlohy, ktoré máte, vám niekedy bránia, aby ste trávili čas vysvetľovaním nezmyslov. Naozaj vtedy bolo predsedníctvo a každý deň sme riešili, aby Slovensko nemuselo prijímať utečencov. Vtedy na to čas nebol, dnes vidím, že je," uviedol na margo svojho obchodu s Ladislavom Bašternákom.

Zopakoval, že nikdy od Bašternáka priamo ani sprostredkovane peniaze neprijal. Taktiež zopakoval, že hodnota podielu firmy B.A. Haus, ktorú od Bašternáka kúpil, bola skutočne 8000 eur a zvyšných 422.000 zaplatil tak, že odkúpil od podnikateľa pôžičku, ktorú voči vlastnej firme mal.

Kaliňák je presvedčený, že to, čo mu opozícia v skutočnosti vyčíta, je, že sa pozná s daňovým podvodníkom. On však uviedol, že v skutočnosti pozná dvoch, ktorí boli u neho v kancelárii. Poukázal na prezidenta Andreja Kisku a lídra OĽaNO Igora Matoviča.

R. Fico opozícii: Kaliňák patrí k najschopnejším, nebudete mi kádrovať ministrov


Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) patrí medzi najschopnejších ministrov, akých premiér Robert Fico (Smer-SD) vo svojej politickej kariére stretol. Šéf vládneho kabinetu tvrdí, že keby bol presvedčený o Kaliňákovom zlyhaní, už by nebol ministrom. Premiér to povedal pri obhajobe ministra v parlamente, kde sa Kaliňáka opozícia pokúša odvolať pre jeho údajné opakované zlyhanie vo funkcii.

Opozícii odkázal, že mu nebude kádrovať ministrov. Nechápe posadnutosť Kaliňákom zo strany "opozície, protivládnych médií aj prezidenta". Pri obhajobe Fico kritizoval opozičných poslancov, ktorí podľa neho nemajú morálne právo útočiť na Kaliňáka a jeho vládu. Poukázal napríklad na Jozefa Rajtára či Ľubomíra Galka (obaja SaS). "Prosím vás, najskôr si upracte doma, potom tu vystupujte a hodnoťte," odkázal Fico.

Pripomenul, že Rajtárov asistent Filip Rybanič porušil bankové tajomstvo, keď si pozrel Kaliňákov účet. Opozícia podľa Fica nazrela do viacerých účtov. "Mám informácie, čo všetko ste robili s našimi účtami," vyhlásil s tým, že banka musí informovať, keď dôjde k takémuto konaniu. "Informovala viacerých klientov," poznamenal Fico. Rajtár podľa neho nemá ani zďaleka morálne právo kritizovať.

Podobne ani Ľubomír Galko, ktorý ako minister obrany nechal odpočúvať novinárov či svoje sekretárky. Na kritiku nemá právo podľa Fica ani líder Sme rodina Boris Kollár. "Čudujem sa vám, že človek s takouto minulosťou môže byť predsedom výboru," poznamenal Fico. Pripomenul, že Národný bezpečnostný úrad potvrdil informácie týkajúce sa Kollára, obchodovania s drogami a kontakt s mafiou.



Šéf vládneho kabinetu zdôraznil, že jeho vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie Kaliňáka. Vidí v ňom len vytĺkanie politického kapitálu. "Na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie podávané opozíciou sú nepravdivé," doplnil Fico. Odmietol aj obvinenie, že Kaliňák sa mal snažiť zbaviť prokurátora Vasila Špirka.

Fico vyzdvihol Kaliňákov podiel pri vstupe Slovenska do Schengenu. "Zabezpečiť pripravenosť krajiny na Schengen, to už je niečo. Dnes sa tešíte, keď môžete chodiť bez kontrol cez hranice. Za toto treba poďakovať Kaliňákovi. Keby sme vtedy neboli bývali zabrali, tak vonkajšia hranica Schengenu by obchádzali Slovensko," zdôraznil Fico.

Poukázal aj na zavedenie elektronického trhoviska, reformu ESO či presadenie volebných kódexov. Ministerstvo vnútra tiež svojimi krokmi podľa Fica prispieva k boju proti korupcii. Fico hovoril aj o krokoch v prezbrojovaní, poukázal na modernizáciu hasičských staníc, zbraňovú amnestiu, obnovu leteckej techniky aj na vybudovanie "najmodernejšieho zdravotníckeho zariadenia", ktorým je podľa Fica Nemocnica svätého Michala v Bratislave.

J. Rajtár: Hlasovanie o R. Kaliňákovi je hlasovaním o smerovaní Slovenska


Hlasovanie o ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) je hlasovaním o smerovaní Slovenska. Pri obhajobe návrhu na odvolanie ministra to v parlamente povedal poslanec SaS Jozef Rajtár.

"Podporou Roberta Kaliňáka sa hlasuje za mafiánsky štýl riadenia štátu. Hlasovaním proti Kaliňákovi sa hlasuje za šancu na fungujúci, prosperujúci a vyspelý štát," vyhlásil Rajtár, podľa ktorého je Kaliňák skorumpovaný minister.

"Sklamal ako minister vnútra, sklamal ako politik aj ako verejný činiteľ. Nepochybujem, že sklamal aj časť koaličných poslancov. Odvolanie Roberta Kaliňáka bude malým krokom pre náš parlament, ale veľkým krokom pre Slovensko a pre jeho budúcnosť," doplnil.



Rajtár vo svojom vystúpení pripomenul kauzy ministra vnútra, väčšiu časť vystúpenia venoval prípadu Bašternák. Poukázal aj na nízku dôveru ľudí v políciu, za čo môže podľa opozície opäť Kaliňák.

Minister podľa neho spĺňa všetky kritériá, ktoré uviedol v lete predseda vlády ako dôvody na odvolanie členov vlády. Spomína sa tam napríklad netransparentné a korupčné správanie, nedôvera verejnosti či pretrvávajúce tiene podozrení. Pre takéto dôvody odišiel z funkcie vtedajší minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Podľa Rajtára platia aj na Kaliňáka.

Na snímke zľava minister vnútra SR Robert Kaliňák, predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) a poslanec parlamentu Jozef Rajtár (SaS) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 5. decembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


S Kaliňákovým odvolaním v utorok nesúhlasila vláda


Gábor Grendel (OĽaNO) uviedol, že Kaliňák sa stáva najčastejšie odvolávaným ministrom vlád Roberta Fica (Smer-SD). "Po krajských voľbách aj samotní podpredsedovia Smeru-SD tlačili na to, aby odstúpil. Aj týmto návrhom im chceme dať možnosť, aby sa slobodne prejavili a zahlasovali za odvolanie," poznamenal.

Zámer odvolávať Kaliňáka predstavila opozícia ešte v polovici novembra. Dôvodom je jeho údajné opakované zlyhávanie vo funkcii. "Najnovšie je to vyše desaťmiliónová pokuta od ÚVO," povedal Rajtár. Podľa jeho slov na ministerstve vnútra pôsobia ľudia, ktorí prácu s verejnými obstarávaniami robia roky a je preto podľa neho nemysliteľné, aby pokuty boli výsledkom nejakých nedopatrení. Tvrdí, že ide o dôsledok manipulácie s tendrami.

Ministerstvo vnútra (MV) reagovalo, že dostalo za obstarávania pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) len za dva tendre, a to tie, ktoré realizoval rezort pod vedením súčasnej opozície. "Jedna pokuta sa týkala predražených fabií a druhá toho, že neodovzdali dokumentáciu ÚVO. Žiadne iné pokuty MV od ÚVO počas pôsobenia Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra za obstarávanie nedostalo," vyhlásilo ministerstvo. Zároveň upozornilo, že korekcie, teda zvýšenú spoluúčasť z operačných programov, rezort dostal aj za verejné obstarávania, ktoré sa realizovali za Daniela Lipšica.

S Kaliňákovým odvolaním v utorok nesúhlasila ani vláda, ktorá vníma opozičný návrh ako vytĺkanie politického kapitálu, pričom na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie podané opozíciou sú nepravdivé. "Minister vnútra všetky náležitosti v prípade Bašternák už niekoľkokrát jasnými argumentmi vysvetlil a vyvrátil, a v samotnom návrhu poslancov je niekoľko nepravdivých a zavádzajúcich informácií," odkázal kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

Podľa vlády MV nedostalo od ÚVO žiadne pokuty za chyby pri verejných obstarávaniach, ktoré pochádzajú z rokov 2009 a 2010. "Je zrejmé, že poslanci, ktorí návrh predkladali, nerozumejú ako fungujú korekcie pri operačných programoch, pričom rezort vnútra ich dostal aj za tendre, ktoré sa realizovali počas vedenie ministerstva súčasnou opozíciou," tvrdí vláda.

Korekcie, teda zvýšená spoluúčasť, sa podľa kabinetu vracajú späť do operačných programov a z nich sa môžu čerpať na ďalšie projekty. "MV z týchto korekčných peňazí získalo 170 miliónov eur navyše za projekty, ktoré boli v programovom období 2007 až 2013 refundované. Tieto projekty boli pôvodne platené zo štátneho rozpočtu, takže úspešným čerpaním rezort ušetril aj po zohľadnení korekcií prostriedky štátu v hodnote 150 miliónov eur," odkázala vláda.

Ministri tiež pripomínajú, že od roku 2006 došlo pod vedením Kaliňáka k zníženiu kriminality o 41 percent, pričom objasnenosť trestných činov narástla na 56 percent. Dôveryhodnosť polície zase stúpla z 36 percent na 54 percent.

Chronológia mimoriadnych schôdzí NR SR v rokoch 2016-2017


7. júna 2016 - NR SR nevyslovila nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).
Opoziční poslanci navrhovali vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pre daňovú kauzu Bašternák. Minister zostal vo funkcii, za jeho zosadenie hlasovalo len 58 zo 138 prítomných členov snemovne. Na odvolanie člena vlády je potrebných najmenej 76 hlasov.

23. septembra 2016 - NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD).
Premiér čelil opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Schôdzu iniciovala opozícia pre jeho údajnú nečinnosť v daňovej kauze Bašternák. Za jeho odvolanie hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných.

23. septembra 2016 - NR SR nevyslovila nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).
Ani ďalší pokus opozície vysloviť nedôveru ministrovi vnútra za kauzu Bašternák nevyšiel. Za jeho odvolanie hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných.

16. februára 2017 - NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD).
Opozícia chcela odvolať predsedu vlády za to, že sa údajne spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií a ľuďom sa mal otočiť chrbtom. Premiéra sa odvolať nepodarilo, za jeho odvolanie bolo 60 zo 130 prítomných poslancov.

7. apríla 2017 - NR SR nevyslovila nedôveru ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi (Smer-SD).
Zámer opozície odvolať ho pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné pochybenia nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery Richterovi hlasovalo len 57 poslancov zo 128 prítomných. Hlasovaním vyvrcholila viac ako 16-hodinová rozprava, ktorá sa začala 6.4. o 16. hodine.

7. septembra 2017 - NR SR nevyslovila nedôveru ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi (Smer-SD).
Zámer opozície odvolať ho pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné pochybenia nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery Richterovi hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba aspoň 76 hlasov.