Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. Hrnko: Súčasný zákon je postavený tak, že šéf ÚPN je neodvolateľný

Anton Hrnko (SNS), archívna snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Správna aj dozorná Ústavu pamäti národa rada sú podľa poslanca koaličnej SNS bezmocné.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Súčasný zákon o pamäti národa je podľa poslanca vládnej strany SNS Antona Hrnka postavený tak, že šéf Ústavu pamäti národa (ÚPN) je neodvolateľný. Hrnko to zdôraznil v rámci rozpravy k návrhu koaličnej novely tejto právnej normy, ktorú opozícia ostro kritizuje.

Hrnko sa však pýtal, čo robiť so šéfom ÚPN, ktorý "rozvráti inštitúciu, pretože sa tam s nikým neráči? Správna rada má deväť členov, s ôsmimi je v súboji. Dozorná rada má troch členov, a nie sú SNS-áci, ani jedna osoba ho nemá nejakým spôsobom v láske," argumentoval poslanec SNS.

Správna aj dozorná rada sú tak podľa neho bezmocné. Naznačil "nekalé činnosti" súčasného šéfa ÚPN Ondreja Krajňáka, ktoré podľa Hrnka opozícia bráni. "Vy nepotrebujete pamäť národa, vy potrebujete selektívnu pamäť národa. Preto vám ľudia, ktorí vám to zabezpečujú, vyhovujú, preto ich bránite," dodal.

S názorom poslanca Hrnka však nesúhlasili viacerí opoziční zákonodarcovia. Podľa Eriky Jurinovej (OĽaNO) sa ide teraz robiť úplná zmena fungovania ÚPN kvôli jednému človeku. Doplnila, že pokiaľ ide o to, aby sa našiel rozumný spôsob odvolávania šéfa ÚPN, tak tomu sa možno venovať. Ale nemožno podľa nej dať do zákona, že sa konkrétny človek odvolá.

Poslankyňa Anna Verešová (OĽaNO) pripomenula, že túto zmenu zákona kritizoval aj poslanec vládnej koalície, a to Peter Kresák z Mosta-Híd. "Sám váš koaličný poslanec povedal, že s tým má problém," uviedla.