Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO:Érsek: Analyzujeme zvýšenie ceny desaťdňovej diaľničnej známky

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Uviedol to dnes v parlamente minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Slovensko totiž nemá podľa neho takú širokú diaľničnú sieť, aby mohlo zvýšiť ceny všetkých troch diaľničných známok.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Ministerstvo dopravy v súčasnosti analyzuje zvýšenie ceny desaťdňovej diaľničnej známky. Uviedol to dnes v parlamente v rámci diskusie k novele zákona o diaľničnej známke minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).



Slovensko totiž nemá podľa neho takú širokú diaľničnú sieť, aby mohlo zvýšiť ceny všetkých troch diaľničných známok, teda ročných, mesačných a desaťdňových. Do úvahy tak pripadá práve desaťdňová e-známka.

"To je tá známka, ktorú majú aj Česká republika aj Rakúsko o trochu vyššiu. Ale musíme nájsť pravú mieru, o ktorú sa to dá zvýšiť," avizoval Érsek. Desaťdňová diaľničná známka stojí v súčasnosti 10 eur a podľa ministra ju využívajú predovšetkým zahraniční motoristi. Na to, či chce ministerstvo skutočne zvýšiť cenu diaľničnej známky, sa ministra v parlamente pýtal nezaradený poslanec Zsolt Simon. "Myslíte to vážne, že ľudia v tejto krajine na to majú?" kládol otázku Simon.

V rámci diskusie k novele zákona o diaľničnej známke predložila zároveň opozičná SaS tri pozmeňujúce návrhy. Jedným z nich chce zaviesť do praxe to, aby ročná diaľničná známka neplatila len od januára jedného roka do konca januára nasledujúceho roka, ale 365 dní odo dňa jej kúpy. Motoristi by si tak podľa poslanca Miroslava Ivana (SaS) mohli kúpiť ročnú diaľničnú známku kedykoľvek v roku a mohli ju využívať celých 12 mesiacov.

Minister Érsek s týmto návrhom súhlasí. V súčasnosti však chce najprv v plnej miere spustiť systém elektronických diaľničných známok. Čiže aj výber pokút za jazdu po diaľniciach bez e-známky. To aktuálne neprebieha, čaká sa na úpravu zákona o diaľničnej známke. Doterajšia výška pokút aj systém ich udeľovania bol totiž podľa ministerstva dopravy pre vodičov likvidačný.



Rezort preto v novele navrhuje zníženie pokút z 300 eur na 150 eur a upravuje aj periodicitu pokutovania vodičov. To znamená, že ak teraz získal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom má dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej. Tiež motorista, ktorý v priebehu predchádzajúcich 12 mesiacov už zaplatil jednu alebo viac pokút a v súčasnosti opäť zhrešil, ale dodatočne si kúpi ročnú diaľničnú známku, táto pokuta sa mu odpustí. Čo sa týka motoristov, ktorí do účinnosti novely zákona dostali alebo dostanú pokutu, uhradiť budú musieť len jednu pokutu.

Keď bude systém plne funkčný, Érsek sa chce zaoberať ďalšími návrhmi na jeho zlepšenie. Pomôcť mu v tom majú aj analýzy výberu známok po skončení tohto roka. K ďalším opatreniam by sa tak podľa vlastných slov mal dostať približne v prvom štvrťroku budúceho roka.

Prezident SR Andrej Kiska vymenoval do funkcie šéfa rezortu dopravy Árpada Érseka (na snímke).
Foto: Screenshot/TASR


SaS zároveň navrhuje aj to, aby motoristi nemuseli za prípojné vozidlá platiť diaľničnú známku. Na toto opatrenie sa však minister potrebuje podrobnejšie pozrieť. Problémom totiž podľa neho môžu byť napríklad obytné prípojné vozíky. Čo sa týka tretieho návrhu SaS na ešte výraznejšie zníženie pokút, to podľa ministra nie je možné. SaS ich chce znížiť na 100 eur a pri skorom uhradení sankcie až na 50 eur. "Samozrejme, najlepšia by bola nula, ale nejde to," konštatoval Érsek.