Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V roku 2017 dostanú kluby na jedného poslanca 35 eur mesačne

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Najviac si prilepší najpočetnejší poslanecký klub Smeru-SD, ktorý má 49 členov a mesačne tak z rozpočtu Kancelárie NR SR dostane 1715 eur.

Bratislava 23. januára (TASR) - Poslanecké kluby v Národnej rade SR dostanú podobne ako v minulosti aj v roku 2017 na každého svojho člena 35 eur mesačne. Rozhodol o tom predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Najviac si tak prilepší najpočetnejší poslanecký klub Smeru-SD, ktorý má 49 členov a mesačne tak z rozpočtu Kancelárie NR SR dostane 1715 eur. Nasledujú 21-členný klub SaS (735 eur) a 19-členný klub OĽaNO-NOVA (665).

Poslanecké kluby SNS a Mosta-Híd, ktoré majú po 15 členov, mesačne dostanú po 525 eur. Klub ĽSNS so 14 poslancami si takto prilepší o 490 eur mesačne a osemčlenný klub Sme rodina o 280 eur. Celkovo tak Kancelária NR SR na 141 poslancov združených v kluboch mesačne vynaloží 4935 eur. Zvyšných deväť poslancov je nezaradených, čím nárok na tento príspevok nemajú.

Danko zároveň v rozhodnutí požiadal jednotlivých predsedov poslaneckých klubov, aby sa "v hospodárení s finančnými prostriedkami určenými na výdavky poslaneckých klubov riadili podľa Pravidiel hospodárenia poslaneckých klubov NR SR".

Súčasné pravidlá platia od novembra 2010, kedy bol predsedom parlamentu Richard Sulík (SaS). Okrem iného sa v nich píše, že čerpanie týchto peňazí je povinný sledovať hospodár poslaneckého klubu v operatívnej evidencii. Klub z peňazí hradí len výdavky, ktoré vznikli v súvislosti s jeho činnosťou. Každá pripravovaná finančná operácia sa má overiť predbežnou finančnou kontrolou so zameraním na dodržiavanie účelnosti, hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti.

Príspevok na činnosť poslaneckého klubu nie je určený politickým stranám. Tie, ktoré boli vo voľbách úspešné, získavajú od štátu milióny v rámci príspevku za hlasy, príspevku na činnosť a príspevku za získané mandáty. Časť sa vypláca hneď po voľbách a časť postupne počas celého volebného obdobia. Ak vláda vydrží a volebné obdobie bude štvorročné, Smer-SD takto získa celkovo 16,7 milióna eur, SaS 7,5 milióna eur, OĽaNO-NOVA 6,8 milióna eur, SNS 5,4 milióna eur, ĽSNS 5,04 milióna eur, Sme rodina 4,1 milióna eur a Most-Híd 4,04 milióna eur.