Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Deťom prišiel do parlamentu odpovedať z ministrov iba P.Plavčan

Predseda NR SR Andrej Danko (v pozadí vľavo) predsedal detskému parlamentu a otvoril v priestoroch NR SR simulovanú Hodinu otázok v rámci Detskej Univerzity Komenského, v Bratislave 30. augusta 2016. V pozadí vpravo podpredseda NR SR Béla Bugár. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hodina otázok slúži na to, aby členovia vlády odpovedali na otázky poslancov. Detskí poslanci sa však nemali veľmi koho pýtať okrem Plavčana, Danka a Bugára.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Poslancov Národnej rady SR dnes na hodinu vystriedali deti z Detskej univerzity Komenského. Mali spovedať členov vlády v rámci simulovanej Hodiny otázok. Prišiel však len minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Okrem neho odpovedal šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) a jeho podpredseda Béla Bugár (Most-Híd).

Hodina otázok slúži na to, aby členovia vlády odpovedali na otázky poslancov. Detskí poslanci sa však dnes nemali veľmi koho pýtať okrem Plavčana, Danka a Bugára. V minulých rokoch sa na Hodinu otázok dostavilo vždy aspoň pár ministrov, neraz aj premiér.

Deti boli s Hodinou otázok spokojné, privítali by však viac ministrov. "Čakal som, že tu bude viac ministrov. Bol som tu minulý rok a boli tu Kaliňák, minister školstva, financií," povedal Richard, ktorého dnešná neúčasť ministrov sklamala. "Mali by sem chodiť alebo poslať Fica, to by mi stačilo," poznamenal.

Viac ministrov čakali aj Nikolas a Basti. Nikolasovi sa v parlamente páčilo, spokojný bol aj s odpoveďami. "Ale mali by tu viac upratať," doplnil. Bastimu chýbal najmä minister dopravy. "Mal som na neho horu otázok o letectve aj cestnej doprave," povedal.

"Dnes je výjazdové zasadnutie vlády, povinnosti ostatných členov vlády sú na rokovaní v regiónoch. Ja som tam poslal môjho štátneho tajomníka," vysvetlil Plavčan, prečo si ostatní ministri nenašli čas na týždne vopred plánovanú detskú Hodinu otázok. Premiér Robert Fico ohlásil výjazdové rokovania vlády 17. augusta. O Hodine otázok boli ministri informovaní podľa informácií TASR pred pár týždňami a aj sa na ňu pôvodne hlásili. Napokon však účasť odriekli. Vláda dnes popoludní zasadá na východe Slovenska.



Ministra Plavčana sa deti pýtali na platy učiteľov, učebnice, ale aj na to, ako chce motivovať vysokoškolákov neodchádzať za prácou do zahraničia, ale zostať doma. Plavčanovi na chvíľu otázka vzala reč. "No...," zamyslel sa a potom poznamenal, že to závisí od zamestnávateľov a platov. "Migrácia za vyššími platmi existuje. Ale mali by sme vytvoriť také podmienky, aby zostali doma a pracovali tu," povedal Plavčan.

Viktora zas zaujímalo, prečo musíme mať ypsilon. "Nemusíme, ale je to naše kultúrne dedičstvo," reagoval Plavčan, ktorý čelil aj otázke, prečo základné vzdelanie nie je zadarmo. Podľa Plavčana je, ale priznáva, že deti si musia kupovať viaceré pomôcky. "Ale väčšina výdavkov je financovaná štátom," doplnil minister.

Katarína chcela vedieť, prečo sa cesty opravujú len pred voľbami alebo pred predsedníctvom. Danko priznal, že by bolo lepšie robiť to pravidelne, a nie len keď sa chcú politici ľuďom zapáčiť. Padla aj otázka, či každý politik potrebuje klamať. Danko si myslí, že v politike sa dá byť aj bez klamstiev. Klamárov môžu ľudia podľa neho potrestať tým, že ich nezvolia. "Politik nemusí povedať pravdu, ale klamať nesmie," doplnil Bugár, ktorému sa nepáči zovšeobecňovanie, že všetci politici klamú.

Ministra Plavčana prekvapila otázka o zrušení ypsilonu, ale požiadavky na zrušenie školy nie. "Predpokladám, že deti majú radi školu a toto bol skôr vtip," poznamenal. Neplánuje deťom ani skracovať týždeň z piatich na štyri dni, ako žiadali v jednom zo svojich návrhov.

Danko prečítal aj ďalšie z nich. "Začínať školu neskôr, aby sa mohli vyspať, zdravé bufety, chodiť do školy iba ak je výlet, povinné domáce zvieratko alebo zrušiť školu. To je taký trochu extrémistický návrh," vymenoval pobavený Danko.