Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Dostál by ocenil skoršiu úpravu opatrení ÚVZ

Na snímke poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS) počas schôdze Národnej rady SR v Bratislave Foto: TASR - Martin Baumann

Dostál uvítal iniciatívu vlády a predloženie novely. Myslí si, že jej schválením bude právne prostredie lepšie pripravené na zvládanie pandémie a prispeje k právnej čistote.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Legislatívna úprava na odstránenie nezrovnalostí pri opatreniach v boji s pandémiou nového koronavírusu mala prísť skôr. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS) v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Myslí si, že požiadavky na zrýchlený režim boli splnené, namieta však "superrýchle skrátené legislatívne konanie", keď sa novela schvaľuje zo dňa na deň. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) podotkla, že novela má riešiť právnu neistotu pri týchto opatreniach a jasne stanoviť ich formu. V súvislosti so skráteným legislatívnym konaním dodala, že istým spôsobom je to boj o dni, pretože hlavný hygienik SR čaká s opatreniami aj na tento zákon.

Dostál uvítal iniciatívu vlády a predloženie novely. Myslí si, že jej schválením bude právne prostredie lepšie pripravené na zvládanie pandémie a prispeje k právnej čistote. "Domnievam sa, že sú dané aj dôvody na skrátené legislatívne konanie, pretože bez toho, aby sa vyjasnili niektoré veci, ktoré sú problematizované, napríklad podaniami Generálnej prokuratúry (GP) SR alebo rozhodnutiami Ústavného súdu (ÚS) SR o podnetoch, by sme pokračovali v systéme, ktorý je právne problematický a nejednoznačný. Túto právnu problematickosť a nejednoznačnosť je potrebné vyjasniť a urobiť tak čo najskôr," povedal.

Podotkol, že ak možno návrhu niečo vyčítať, tak to, že prichádza až teraz. Pripomenul pritom, že pochybnosti sú známe už takmer pol roka. Opätovne apeloval, aby sa pri skrátených konaniach nechal dlhší čas na prerokovanie návrhov a tiež vyjadrenie verejnosti, nie aby sa schvaľovali zo dňa na deň.

Kolíková rozumie Dostálovym výhradám. Poukázala však na aktuálnu situáciu. "Istým spôsobom je to aj boj o dni," uviedla. Verejne diskutované námietky o forme opatrení podľa nej treba vyriešiť. Podotkla, že aj ÚS pri podnetoch v súvislosti s opatreniami hlavného hygienika hľadal odpoveď na otázku, čo vlastne tieto nariadenia sú. "Zjavne tá nejednoznačnosť tu je," podotkla s tým, že otázna je aj forma a zverejňovanie nariadení. Novela podľa jej slov jednoznačne odstraňuje právnu neistotu, keďže má stanoviť, že nariadenia úradov verejného zdravotníctva budú záväzným predpisom s jasne stanovenou formou a zverejňovaním.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) súhlasí s Dostálom. Dodala, že jej snahou tiež bolo posunúť hlasovanie o novele aspoň na stredu (14. 10.), pričom bol podľa jej slov nápomocný aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Dodala, že sa už dohodli, že gestorský výbor k novele nezasadne, kým sa neukončia všetky ostatné rokovania k novele. Rovnako si myslí, že dlhší čas na preštudovanie si novely by nikomu neuškodil a pomohol by k odstráneniu nejasností, s čím nemá problém ani predkladateľ.

Vladimír Baláž (Smer-SD) namietal skrátené konanie. Poukázal na viaceré podania na ÚS v súvislosti s doteraz prijatými opatreniami na boj s pandémiou. Pýta sa, či tieto nariadenia boli protiprávne. Zákon podľa neho treba kompletne celý prerobiť, čo sa nedá urobiť za jeden deň pri káve.

Podobne to vidí Jozef Valocký (Smer-SD). Poukázal na to, že minister sám je ochotný stiahnuť niektoré ustanovenia z tohto zákona. "Nechápem, prečo ich tam vôbec dával," podotkol. Boris Susko (Smer-SD) tvrdí, že vláda v návrhu na skrátené konanie nijako nehovorí, akým spôsobom sú ohrozené ľudské práva. Rovnako mu chýba vysvetlenie, akým spôsobom to chce vláda napraviť.