Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

E. Tomáš: Mimoriadna správa J. Dubovcovej je účelová a politická

Erik Tomáš Foto: TASR - Andrej Galica

Verejnej ochrankyni práv tiež odkázal, že s rodičmi a klientmi resocializačného zariadenia Čistý deň sa vôbec nerozprávala.

Bratislava 9. februára (TASR)- Mimoriadna správa ombudsmanky Jany Dubovcovej o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušovaniu základných práv a slobôd detí postupom orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, je účelová a politická. Vyhlásil to dnes koaličný poslanec Erik Tomáš (Smer-SD).

"Touto správou ste neprekročili svoj tieň. Správa zhŕňa najmä postoje časti opozície. Ako môže správa ombudsmanky vyzerať takto? Vychádza zo sprostredkovaných informácií a ani sa len nepokúsila skonkretizovať zdroje. Je to len znôška úvah a zozbieraných verejných tvrdení a pocitov," povedal Tomáš.

Verejnej ochrankyni práv tiež odkázal, že s rodičmi a klientmi resocializačného zariadenia Čistý deň sa vôbec nerozprávala. "Celkovo 53 ľudí podpísalo petíciu za Čistý deň, pokrýva to 31 z 37 klientov. To vás tento názor nezaujímal? Táto komunita v liste píše, že Dubovcová nikdy nenavštívila toto zariadenie, nevyžiadala si podklady. Mrzí ma, že sa ombudsmanka stavia do pozície vyšetrovateľa, sudcu a kata bez toho, aby si počkala na závery vyšetrovania," povedal Tomáš.



Podľa jeho slov vec, ktorú opozičné poslankyne označujú ako boj za práva detí, nie je nič iné, ako cynický hon, ktorého výsledkom má byť nepríjemný a tvrdý útok na vládu SR. "Bez argumentov a akceptácie nového vývoja v danej téme vopred avizujú odvolávanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Poslanec za SaS povedal, že vláda preto chráni toto zariadenie, lebo Richter si tam chodí užívať s dievčatami. Boris Kollár (Sme rodina) zase neváhal kvôli tejto téme vyzývať ľudí na lynčovanie zamestnancov zariadenia," odkázal Dubovcovej Tomáš.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová vo faktickej poznámke povedala, že Tomáš chráni tých, ktorým celá situácia nahráva. "To, čo sa odohrávalo v Čistom dni, boli len dôsledky kradnutia. Toto zariadenie nie je v poriadku. Vieme to od roku 2009, kedy noviny písali, že vedenie Čistého dňa napísalo služby na bieleho koňa, aby mohlo čerpať eurofondy z Úradu vlády SR. Dôsledkom tohto prepojenia na Smer-SD je, že trpeli deti, a to pre peniaze. Budeme tolerovať znásilnené dievča? Ďalším krokom, ktorý môžme tolerovať, je potom už len vražda," uzavrela.

Ombudsmanka v mimoriadnej správe okrem iného konštatuje, že napriek mnohým poznatkom, ktoré mohli mať orgány o Čistom dni, mu nebola odňatá akreditácia. "V správe vytýkame aj nečinnosť ministra práce Jána Richtera. Postup, ktorý je použitý v správnom konaní o akreditácii, hodnotíme tak, ako keby ho nerobil orgán verejnej správy, ale nejaký laik, ktorý nepozná predpisy SR," konštatovala.