Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Finančný výbor odobril zmeny pri hazarde, zníži sa kvórum pri petícii

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Po novom bude na zakázanie hazardu stačiť, ak petíciu podpíše 20 percent dospelých obyvateľov Bratislavy a Košíc.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Hazardné hry v Bratislave a v Košiciach bude pravdepodobne jednoduchšie možné zakázať. Parlament sa totiž na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína v utorok (22.11.), bude zaoberať novelou zákona, do ktorej boli zapracované viaceré zmeny. Po novom bude na zakázanie hazardu stačiť, ak petíciu podpíše 20 % dospelých obyvateľov týchto dvoch miest.

Novelu zákona o hazardných hrách spoločne s viacerými zmenami odporučil parlamentu schváliť Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, ktorý rokoval dnes. "V prípade Bratislavy a Košíc sa bude môcť osobitnými predpismi ustanoviť nižšie kvórum na podporu takejto celomestskej petície, pričom takéto kvórum nesmie byť nižšie ako 20 %," uvádza sa v spoločnej správe k novele zákona. Ak bude pôsobnosť v oblasti hazardných hier prenesená na mestské časti, bude sa musieť dodržať 30-% kvórum.

Taktiež sa má upraviť aj umiestnenie prevádzkovateľov hazardných hier. Herňa bude môcť byť umiestnená len v hoteloch, moteloch a penziónoch, budovách pre obchod a služby, budovách pre kultúru a na verejnú zábavu. V bytových domoch bude môcť byť herňa umiestnená len ak s tým bude súhlasiť nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Rozšíriť sa má aj okruh ľudí, ktorí nebudú môcť hrať hazardné hry. Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré novelu predkladá na rokovanie, navrhlo, aby sa to týkalo poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Finančný výbor schválil, aby sa okruh rozšíril o spoločne posudzované osoby, teda o členov domácnosti, ktorá poberá dávku v hmotnej núdzi. Týkať sa to má teda aj manžela či manželky. Zmena sa netýka osôb mladších ako 18 rokov, keďže tie majú zakázané hrať hazardné hry už podľa platného zákona.

Novela zákona stanovuje prísnejšie pravidlá aj pre online prevádzkovateľov hazardných hier. Zmeny sa majú týkať subjektov bez licencie, ktoré nemajú na svoju činnosť povolenie a do štátnej pokladnice na Slovensku neplatia dane.